KOLBOTN: De siste tre månedene har ni ungdommer fra Ukraina deltatt på et fotokurs med den ukrainske fotografen Tanya Radunceva. Hun har sittet i sin bolig i Kyiv og undervist ungdommene via mobiltelefon fra det krigsherjede landet.

– Det har vært noen utrolig flotte uker, sier Tetiana Yemelianova som har holdt i trådene for å få gjennomført kurset.

– Ungdommene har følt at de fremdeles har hatt kontakt med hjemlandet, samtidig som de har lært noe nytt.

LES OGSÅ: Andrii og Valerii (15) fra Ukraina har lært å ta bilder via video fra Kyiv

Bildene som er utstilt i Kolben har de unge ukrainske flyktningene valgt selv. Og allerede har de solgt bilder for 25.000 kroner.

– Og siden vi nå får ha utstillingen en ekstra uke, håper vi at vi får inn litt mer penger. Håpet er at vi skal få nok penger til å kjøpe en bil vi kan sende til Ukraina. Det er stort behov for biler, sier Kateryna Kashchenko som er mor til Valerii Kashchenko (15) som er en av utstillerne.

Egentlig har de et håp om å få sendt en ambulanse ned til hjemlandet. Men de ser at de ikke har penger nok til det.

– Det er et stort behov for ambulanser, men de koster betydelig mer enn det vi klarer å samle inn, sier de to stolte mødrene.

Integrering

De to mødrene forteller at ungdommene deres er blitt mer interessert i både norsk kultur, språk og fått de som har sett på bildene mer interessert i ukrainsk historie.

– Dette er integrering på sitt beste. De som kjøper bildene får en del av Ukraina inn i sitt hjem, mens ungdommene vet at de har blitt en del av det norske samfunnet. Vi kan også si at vi er blitt en del av det svenske samfunnet, for en svenske har også kjøpt bilde. Han kjøpte først ett bilde, men han hadde ikke Vipps, og kom tilbake med kontanter. Og da kjøpte han ett til, sier Tetiana og ler.

Hun forteller videre at det har vært kjøpere fra både Porsgrunn og andre steder rundt Oslo.

– Så nå er vi blitt kjent utover Nordre Follos grenser, sier hun og smiler.

Ikke nok med at de som har kjøpt bildene er med på å hjelpe Ukraina. Ungdommene skal selv levere bildene når de er ferdig kopiert.

– Det er igjen en form for integrering, sier Tetiana.

Takknemlig

Tetiana og Kateryna kan ikke takke Oppegård Røde Kors, Nordre Follo kommune og andre støttespillere nok for mulighetene de har fått.

– Vi hadde ikke klart å gjennomføre dette fotokurset uten deres støtte. Og nå har vi også fått samlet inn penger til vårt kjære Ukraina. Det betyr så mye for oss, sier de to.

LES OGSÅ: Flyktet fra bomberegnet – har fått et nytt liv på Kolbotn

Om det blir nye fotokurs er Tetiana litt usikker på. Hun ønsker å få det til, men hvis det blir noe av blir det uten henne som administrator.

– Jeg har fått jobb, og har ikke kapasitet til å være med på et slikt prosjekt igjen. Og så får vi se om vi kanskje finner en annen løsning på det. Men vi ser at kurset har vært verdifullt for både ungdommen og fotograf Tanya Radunceva som har undervist.

I mellomtiden håper hun at flere kommer innom Kolben og kjøper bilder som ungdommen har tatt. Utstillingen står til og med lørdag 1. april.