Kolbotn skal få mer liv. Nå skal det åpnes et nytt utested i den lille byen min, og det vil nok kunne skape ytterligere liv. Fra før har steder som Gamle Tårnhuset, Kullebunden spiseri og O'Learys skapt det som etter hvert er et ganske bra utvalg av vannhull å kose seg på, og nå kommer altså snart enda et sted.

Det tror jeg blir veldig bra for Kolbotn. Et bredt utvalg av utesteder og opplevelser, som trekker mennesker og får dem sammen i lystig lag, bør alltid være velkommen og tas imot med åpne armer av folket.

Det er ikke fritt for at det alltid har vært litt betent rundt aktiviteter på og rundt torget på Kolbotn. Tidvis har det også vært mange protester også mot utstedene. Senest i 2018, var støy fra uteserveringen og luftforeurensing fra røyking og matlaging en klagesak fra naboene. Dette gikk i sin tid helt opp til fylkesmannen, hvor naboene ikke fikk medhold.

Du kan lese mer om saken ved å følge denne lenka:

Kolbotn torg, eller Jan Baalsruds plass, som det egentlig heter, kan nok for enkelte tidvis oppfattes som en spøkelsesplass Det mangler bare slike tumleballer som du ser på gamle western-filmer. Det vil si, det er med modifikasjoner, for inne på utestedene, kan man se at det stadig blir mer trøkk, i hvert fall ut fra inntrykkene man får når man titter inn rutene der.

Jeg synes det er kult at Kolbotn får mer liv. Kolbotn er en voksende by, og en by i utvikling, trenger et godt uteliv, for de som liker slikt. Med nevnte steder som har vært etablert lenge, og det nye stedet som nå kommer, begynner det virkelig å ligne på noe av et uteliv som et sted på størrelse med Kolbotn fortjener.

ØB skriver i dag om søknaden om skjenking på det nye stedet. Det er søkt om skjenking av alkoholholdig drikke i gruppe 1, 2 og 3 og å kunne skjenke innenfor kommunens maksimaltid for skjenking. Vinoria skal ha åpningstider mandag til torsdag pluss søndag fra klokken 10.00 til 02.00, mens åpningstiden fredag og lørdag skal være fra klokken 10.00 til 03.00. Det skal klimpres livemusikk, og danses til DJenes rytmer.

Jeg er jo veldig glad i å stille spørsmål og inspirere til tenketanker gjennom dilemmaer. Dagens må derfor være - kan dette virkelig sameksistere? Vil utestedene og et rolig nabolag kunne leve godt side om side med flere etableringer?

Jeg vet ikke. Har heller ingen mening om det, men jeg er spent, basert på historikken rundt etableringen av O'Learys.

På den ene siden: Det man fort kan glemme i iveren over nye vannhull og akvitieter, er at det bor naboer i området. Naboer som har kjøpt seg en bolig for å kunne nyte livet, og jeg vil nok tippe at snittalderen på dem som bor på Kolbotn torg, er godt oppi åra. Har ikke de krav på ro og fred?

Les også

Sitter du og mimrer over Karjolen, Pålle, Starlight og East Point? Vel – nå er den tiden tilbake

På den andre siden: Hvorfor skal ikke et sted som Kolbotn ha et godt uteliv? Når man bor midt i en by eller på toppen av et kjøpesenter, i et bysentrum eller på steder der folk møtes, så må man også akseptere at lydbildet er litt annerledes en det er f.eks på Svartskog eller på Tårnåsen. Det håper jeg naboene har regna med når de valgte å bosette seg der.

Jeg har sett at meningene har florert på begge sider av dét bordet i diverse sosiale medier.

Her kommer dilemmaet inn - hvem kommer til å vinne kampen om lydbildet på Kolbotn?

Her ser jeg for meg at det fort kan bli en og annen uenighet. Oppfattelsen av hva som er støy og ikke er jo veldig individuelt, men basert på tidligere historikk her, ser jeg for meg at operasjonssentralen til politiet nok vil få en og annen henvendelse fremover. Berettighet eller ikke.

Videre må det være en klar forrutsetting for liberale skjenke- og åpningstider, at man tar de hensyn man kan og gjør det man kan for at man skal kunne sameksistere.

Så er det kanskje veldig enkelt å sitte et annet sted og ha meninger om hvordan støy, røyklukt og annet oppleves for dem som bor i nærheten av det dag etter dag, år etter år.

Sånn forøvrig: Torget på Kolbotn burde vært full av liv hver eneste dag. Gjerne også uten alkohol. Amfiet burde hatt småkonserter, utstillinger og annet. Vi har Bondens marked av og til, men det burde vært aktiviteter og et levende byrom hver eneste uke.

Jeg er ikke blant danseløvene, karaokekongene eller de som høyfrekventerer utesteder i noen særlig stor grad, men jeg er spent på hvordan et økende uteliv er forenlig med nabolagsfreden.

Kanskje det er etter åpningen av den nye vinbaren at man virkelig får bruk for det tomme amfiet på Jan Baalsruds plass? Der har man orkesterplass til livet på stedets vannhull og om noe skjer. Kanskje det kan være verdt å ta med seg popcornbøtta og bare glane og se hvordan det blir. Tiden vil vise. Det er uansett bare å håpe at eksistensgrunnlaget for alle stedene på Kolbotn er der.

Der har vi som bor der et ansvar for å bruke tiden vår og pengene våre der. Jeg synes Vebjørn og co på Tårnhuset, Anette og co. på Kullebunden, barsjef Heidi og co på O'Learys og de ansatte gjør en stadig bedre jobb med å skape liv i byen min.

Foreløpig har det ikke kommet inn noen innsigelser fra naboene i prosessen. Det er bare politiet som har rynka litt på nesa. Vi får håpe sameksistensen kan bli en virkelighet, også når aktivieten øker.

Lykke til med etableringen! Dette blir spennende.