SVARTSKOG: – Her skal det bli fest, fastslår Cesilie Skovholt på Svartskog Kolonial. Hun og Anders Backe, fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem Uranienborg, har lagt store planer for feiringen av 150-års dagen for Roald Amundsens fødsel 16. juli.

– Han var en stor mann for sin tid og har for alltid satt Norge på verdenskartet med sine polare ekspedisjoner. Derfor setter vi av en hel uke til feiringen. Det blir både på Uranienborg og på Kolonialen og for alle generasjoner, sier Backe entusiastisk.

Mange høydepunkter

Det er ikke småtteri de har planlagt gjennom jubileumsuken 11.–16. juli. Her kommer høydepunktene: nye utstillinger og aktiviteter, blant annet bilder, historier og lansering av objekter som aldri er vist tidligere, et eget Amundsen-mysterium og lansering av Amundsens private dagbok.

Det blir uteomvisning på Uranienborg, et skråblikk på polarforskerens liv og bragder gjennom forestillingen «Hurra for Roald Amundsen» på Follo museum og bakgårdsvorspiel på Svartskog Kolonial med filmfremvisning.

Hele uken er det dessuten omvisning med bursdagspriser på Uranienborg.


Stor bakgårdsfest

– Selve bursdagen 16. juli er selvsagt høydepunktet. Da blir det bursdagskake, Amundsen-is og mye moro for barn og familier på Uranienborg om dagen. Om kvelden blir det stor bakgårdsfest på Svartskog Kolonial, lokker Anders Backe.

– Da blir det mat, drikke og musikk fra Amundsens tid. Kom som du vil eller kle deg opp i de fjongeste 1900-talls klærne du har, sier Cesilie Skovholt.

– Det er morsomt å kunne ha den store bursdagsfesten på Kolonialen. Det var jo aktivitet i huset på hans tid, blant annet kolonial fra 1916. Her fikk Amundsen kjøpt mesteparten av det han trengte. Og så har vi jo Amundsen-arrangementer her nesten hver måned.

– Men denne gang blir det hekt spesielt, lover Cesilie Skovholt.

«Klissete» dagbok

– Hva avslører Amundsens private dagbok, som vi ikke vet fra før?

– Vi gjør stadig nye funn og oppdagelser når det gjelder Amundsens liv. Dagboken er fra 1924–25 og er skrevet til en kvinne, Kiss, hans store kjærlighet. Det er en «klissete» bok med heftige kjærlighetserklæringer, ler Backe.

– Det er den eneste dagboken, hvor han ikke skrev om ekspedisjonene sine. Utgivelsen er helt unik og gis ut i samarbeid med Nasjonalbiblioteket i to versjoner samlet: én med Amundsens egen håndskrift og én transkribert versjon (omskrevet til lesbar tekst). Den er også stappfull av bilder, biografier og forklaringer. Vi har jobbet lenge med denne utgivelsen, som bare kan kjøpes på Uranienborg.


«Ny» dokumentarfilm

– Dere lokker også med filmvisning med den ekte Amundsen i hovedrollen?

– Det er en dokumentarfilm om Roald Amundsen med engelsk tale og i svart/hvitt. Filmen ble lansert i 1954, men selve visningen ble avlyst på grunn av dødsfallet til Kronprinsesse Märtha rett før. Den ble satt opp senere og nå kan vi oppleve den på nytt.

– Objekter som aldri har vært stilt ut tidligere og nye historier knyttet til Amundsen høres også interessant ut?

– Ikke sant, sier Backe, som er blant dem i landet som har mest kunnskap om polarforskeren. Vi har beveget oss fra Svartskog Kolonial til Uranienborg, hvor han blant annet viser frem en samling med hefter i utstillingshuset.

Glad i spenning

– Amundsen likte i å lese cowboy- og western-blader, han var jo glad i spenning. Vi har også en morsom samling med bilder tatt av fotograf Wilse, hvor Amundsen poserer på Bunnefjord-isen utenfor Uranienborg. Det var egentlig «fake», for bildene ble brukt i forbindelse med markedsføring av ekspedisjonene.

– Dette er bare noe av alt det vi har funnet den siste tiden. I tillegg til et par «legemsdeler», ler fagkonsulenten uten å gå nærmere inn på hva det er.

– I jubileumsuken kan folk oppleve alt dette og mye mer under omvisning hver dag. Vi har engasjert noen unge guider som gjør at Roald Amundsens hjem har sommeråpent i helgene fra mai til september. I jubileumsuken er det dessuten rimeligere billettpriser, forteller en jubileumsstemt bursdags-general Anders Backe.

Fakta om Roald Amundsen:

Født i Borge i Østfold 16. juli 1872.

Verdensberømt polfarer og oppdagelsesreisende, mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903. Var blant de første som brukte luftskip og fly i utforskningen av polare strøk. Om kom i nærheten av >Bjørnøya i forbindelse med en redningsaksjon etter sin italienske rival Umberto Nobile.

Bodde på eiendommen Uranienborg på Svartskog i Oppegård i perioden 1908–1928. I dag er hjemmet hans museum og forvaltes av Follo museum.