Det er allerede meldt om observasjoner av slanger som nyter vårsola flere steder i Sør-Norge.

– Hvert år behandler vi mange hunder med hoggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal hoggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring, i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Hyling, hull, hevelse og halting

Etter som det ikke alltid er lett å få med seg hva hunden er borte i ute i naturen, er det greit å vite hvilke symptomer man skal se etter.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et hoggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Det kan også være symptomer som halting og smerte.

– Etter et alvorlig hoggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

Behold roen

Ifølge pressemeldingen fra Tryg Forsikring kan det være greit å ha en hundeforsikring, skulle ulykken være ute, da det i mange tilfeller kan bety en økonomisk sikkerhet dersom behandlingen blir omfattende og kostbar.

– Hvert år får vi en rekke skademeldinger om hunder som er bitt av hoggorm. Hos oss er hoggormbitt dekket uten egenandel i hundeforsikringen. Ved å fjerne denne ønsker vi å senke terskelen for å oppsøke hjelp. Vi vet hvor viktig det er at en hund som er bitt av hoggorm kommer raskt til veterinær, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Blir hunden bitt, understreker Kvinge at det er viktig å beholde roen og ikke få panikk.

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro, og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge i pressemeldingen.

Glad i sol

Etter vinteren og rundt påsketider med varmere vær pleier ofte hoggorm å komme frem og ligge i åpningen av hiet sitt. Det betyr samtidig at mennesker og hunder på tur bør være ekstra på vakt.

– Det gjelder å se seg ekstra godt om før du setter deg ned et sted der solen varmer. Hoggorm er like glad i sol og varme som deg, og i fjellet kan man treffe på hele flokker som har samlet seg. Er man ute og lufter hunden bør man absolutt se seg ekstra godt om og undersøke området for å se etter huggorm på denne tiden av året, poengterer Brandeggen.