Gå til sidens hovedinnhold

Natteravnene på Langhus er på vingene igjen

Artikkelen er over 4 år gammel

Natteravnene på Langhus har feiret 20-årsjubileum. Nå i påsken starter de å gå igjen for fullt.

LANGHUS: – Vi begynner igjen i påskehelgen, sier Arild Bjørneng i styringsgruppa for Natteravnene på Langhus.

De gulkledde er nå i gang igjen etter et par år i dvale og et stort sett rolig og stille uteliv på kveldstid i og rundt Langhus-traktene. Ungdommen har vært opptatt med dataspill, internett og idrett og det har stort sett foregått rolige hjemmefester uten mye uro.

– Bakgrunnen for at Natteravnene nå ønsker å komme på banen og bre ut vingene igjen er at vi nå i den senere tid har sett store endringer i ungdomsmiljøet og en del uro blant ungdommen med mobbing og press i og utenfor skoletid, trakasseringer og mobbing på nett, økt gjengmentalitet, arrangerte slåsskamper (beefing), tyverier samt kjøp, salg og bruk av narkotika.

De siste nyhetene i media har også omhandlet sistnevnte som viser seg å være et omfattende problem og omtales som en kreftsvulst som vokser seg større og større om den ikke stoppes. Dette er et generelt problem som sprer seg over flere områder rundt om i Follo-distriktet, men også flere andre steder i landet, forteller styringsgruppa i Natteravnene på Langhus.

LES OGSÅ: Syv elever utvist fra Haugjordet ungdomsskole etter slåssing

Sterk vekst

Langhus er et tettsted i sterk vekst og antall ungdom som vokser opp på Langhus og i Ski øker i takt med dette. Samtidig øker antall ungdom med ulike kulturer og ulike bakgrunner. Mange faller av ulike grunner utenfor og søker tilflukt i ulike miljøer. Dette kan i enkelte tilfeller handle om kriminelle miljøer der man lett blir offer for gruppepress og kriminelle handlinger.

– Natteravnene ønsker å være med på å endre dette og skape gode holdninger og skape tillit blant ungdommene. Natteravning handler om å være til stede for barn og unge når de ferdes ute på kvelds- og nattetid, ta ansvar og vise medmenneskelig omsorg når de unge trenger det. Det handler også om at vi sammen kan være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet i vårt lokalsamfunn slik at barn og unge får en tryggere oppvekst.

LES OGSÅ: Politiet vil ha hjelp av ungdom til å avverge slåsskamper

Langhus-ravnene vil sette i gang et tett og godt samarbeid med Natteravnene i Ski, Follo politi og politiets forebyggende tjeneste, sosialtjenesten, skoler, FAU, frivilligsentraler, idrettslag og andre frivillige organisasjoner, opplyser styremedlemmene som gleder seg til å komme i gang for fullt.

Oppstart og jubileum

1. mars i år hadde Natteravnene sitt 20 års jubileum og oppstartsmøte på Haugjordet ungdomsskole.

Blant dem som holdt innlegg var Ole Eggum fra MC-ravnene, rektor Katti Anker Teisberg ved Haugjordet ungdomsskole, FAU-leder Grim Kjetil Nordhus ved Haugjordet ungdomsskole, varaordfører Camilla Hille, Jostein Sandvik fra politiet, Knut Skedsmo, Rune Nilsen og Trond Simarud fra oppstarten av Natteravnene i 1997 på Langhus, Trond Steen Linnestad fra Langhus vel og Cecilie Eriksen som leder Natteravnene på Langhus i dag.

Ønsker at flere engasjerer seg

En styringsgruppe ble denne kvelden satt bestående av Cecilie Eriksen, Hanne Marit Rygg, Bodil Kvalheim, Kjell Håkon Kaldbekken, Hans Martin Larssen, Kristina Eikebråten, Arild Bjørneng og Ole A. Eggum.

Dette ble en dag for markering av en ny oppstart for Langhus-ravnene og et ønske om at flere engasjerer seg og blir med som natteravn. Dette vil øke foreldrenes innsikt i hva som rører seg på kveldstid og møte og skape et stort og godt nettverk rundt ungdommen.

LES OGSÅ: Innkaller til hastemøte etter ungdomsvolden

Mellom Langhus og Ski

Langhus-ravnene vil nå ut og vandre mellom Langhus og Ski fra og med førstkommende helg iført flotte, nye Natteravnjakker.

– Vårt startsted er Langhus kirke der både de som vandrer og etter hvert de som kjører MC vil møtes for felles utfart. To gå-lag går ut samtidig som MC-ravnene vil kjøre sin rute. En dialog med Follo-politiet før og under rundene vil gi oss et hint om hvor vi bør vandre og kjøre. Ravningen vil foregå mellom kl 20.00 og 02.30, sier de.

Sosialt og hyggelig

Som natteravn får man anledning til å diskutere med og lære av andre foreldre. Ravning er både sosialt og hyggelig og man får et innblikk i barnas verden utenfor hjemmets trygge vegger og kunnskap om hva de unge er opptatt av. Det er en av grunnene til at Natteravnene i dag regnes som Norges største og kanskje viktigste voksenopplæringsprosjekt.

Natteravnene vil være en stor bidragsyter for et nærmiljø der trygghet og trivsel står i fokus.

– Vi ønsker med dette å engasjere og verve flere natteravner på Langhus og i Ski, samt flere som ønsker å bidra som MC-ravner.

Kontakt oss gjerne på e-post: langhus@natteravn.no eller skilanghusmc@natteravn.no. Vi kan også treffes via våre Facebook-grupper: Natteravnene Langhus – aktive medlemmer, Natteravnene i Ski og MC Ravnene Langhus/Ski.

Fakta om natteravnene

En folkebevegelse.

• Natteravnene er en folkebevegelse basert på frivillighet og lokale ildsjeler.

• Gruppene er organisert lokalt og inngår i et landsdekkende nettverk med Natteravnrådet og Landsmøtet som øverste organ.

• Det finnes i dag over 500 grupper i Norge.

• Ca 400 av disse er aktive grupper til enhver tid.

• Tryg Forsikring er hovedsamarbeidspartner til Natteravnene.

Hvem er Natteravnene og hva gjør de?

Natteravnene skal være:

• være en helt alminnelig, voksen person med sunn fornuft

• bidra til et godt oppvekstmiljø for barn og unge i nærområdet

• vandre ute i gatene på kvelds- og nattetid

• bry oss om barn og unge ved å være til stede for dem når de trenger det

• observere, lytte, gi veiledning og hjelp når barn og unge tar kontakt

• være edru og rusfri, blid og vennlig

• være inkluderende og politisk og religiøst nøytral

Som natteravn...

• kan du være med på å skape trygghet og trivsel i ditt lokalmiljø

• kan du bidra til å skape gode, sosiale møteplasser mellom unge og eldre

• får du innblikk i barn og unges hverdag utenfor hjemmets trygge vegger

• blir du med i et sosialt miljø og kjent med andre engasjerte voksne og ditt eget nærmiljø

Hvem kan bli natteravn?

Alle voksne med sunn fornuft kan bli natteravner – uansett alder, kjønn, utdanning, fysisk handikap, religion eller etnisk bakgrunn. De ferdes utendørs og er i sine gule jakker synlige i gatebildet. De observerer og hjelper, lytter og gir veiledning når barn og unge tar initiativ til det.

Alvorlige problemer skal henvises til foreldre, politi eller andre. Natteravngruppene arbeider etter felles etiske retningslinjer. Retningslinjene er vedtatt av deltakere fra natteravngrupper over hele landet og er en del av hovedsamarbeidsavtalen mellom Tryg Forsikring og den enkelte natteravngruppe.

Kriminalitetsforebyggende

Natteravnenes tilstedeværelse bidrar også til å redusere vold, hærverk og kriminelle handlinger, og de fleste natteravngrupper samarbeider godt med det lokale politiet. Natteravnene regnes i dag som et av Norges største og viktigste voldsforebyggende prosjekt

Natteravnene er ikke et borgervern eller reservepoliti, og de blander seg ikke inn i uroligheter, men kontakter hjelp om nødvendig. Deres tilstedeværelse er ofte nok til å roe ned situasjonen.

Kommentarer til denne saken