– Neste gang kan det være din datter eller sønn vi drar opp av grøfta

GODT HUMØR: Natteravnene på Langhus og Ski og MC-ravnene håper flere foreldre vil engasjere seg i ungdommens oppvekstmiljø. Fra venstre Kristina Bjergsrud Eikebråten, Cecilie Eriksen og Rune Sletner forteller om god stemning når ravnene er ute på vandring.

GODT HUMØR: Natteravnene på Langhus og Ski og MC-ravnene håper flere foreldre vil engasjere seg i ungdommens oppvekstmiljø. Fra venstre Kristina Bjergsrud Eikebråten, Cecilie Eriksen og Rune Sletner forteller om god stemning når ravnene er ute på vandring. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Flere foreldre må engasjere seg, mener Natteravnene på Langhus og Ski.

DEL

LANGHUS/SKI: Natteravnene på Langhus og Ski ser mye rart når de er ute på vandring. Det er godt å ha noen vennlige sjeler i gule jakker i nærheten i helgene. Ungdommens første erfaringer med rus kan resultere i så mangt.

– Vi forebygger ganske mye. En gang var vi til stede der det var på nippet til å skje en voldtekt.

Vi har også kommet over ungdommer som har vært innestengt i en container i flere kuldegrader, sier Cecilie Eriksen i Natteravnene på Langhus.

LES OGSÅ: Ungdommer barket sammen på Langhus - én til legevakt

– Snakker med dem

Der har de faktisk opplevd ungdom som har prøvd å svømme over Tusse. I seg selv er det en utfordring, og i hvert fall hvis du har rusmidler innabords.

– Jeg er ganske sikker på at en del av dem vi har fått tak i som har ligget der døddrukne eller har vært på vei inn i en eller annen situasjon de ikke aner hvordan det vil gå: Da er det bedre at en voksen kommer og snakker med dem, sier Rune Sletner.

Han har vært natteravn i Ski siden tidlig på 00-tallet.

– Vi får aldri fasiten med to røde streker under om hvordan det kunne gått, men vissheten om at vi kan ha hjulpet til, må være bra, sier han.

For lite klær, rus og kaldt vær er en dårlig kombinasjon.

– Neste gang kan det være din datter eller sønn vi drar opp av grøfta, understreker de tre natteravnene.

LES OGSÅ: Natteravnene på Langhus er på vingene igjen

TRENGS: Natteravnene på Langhus var tilbake i påsken 2017, 20 år etter at de ble startet. Fra venstre Ole A. Eggum, Kristina Bjergsrud Eikebråten, Hanne Marit Rygg, Arild Bjørneng, Kjell A. Kaldbekken og Cecilie Eriksen.

TRENGS: Natteravnene på Langhus var tilbake i påsken 2017, 20 år etter at de ble startet. Fra venstre Ole A. Eggum, Kristina Bjergsrud Eikebråten, Hanne Marit Rygg, Arild Bjørneng, Kjell A. Kaldbekken og Cecilie Eriksen. Foto:

Håper på flere foreldre

Ski ungdomsskole har 450 elever og Haugjordet ligger rundt 540. Det gjenspeiler seg dessverre ikke i antall natteravner.

– Hvis én foresatt til alle ungdomsskoleelevene hadde stilt opp, kunne vi hatt to vakter i løpet av året i stedet for fire, sier MC-ravn Kristina Bjergsrud Eikebråten.

– Du bruker mindre tid på å være Natteravn enn det du bruker på å se Nytt på nytt i løpet av et år, sier Rune Sletner.

Behovet for natteravner er like stort selv om det er «roligere tider» og færre avisoppslag om ting som skjer i ungdomsmiljøet på Langhus og Ski.

– Det er akkurat da vi trenger å være ute, sier Cecilie Eriksen.

LES OGSÅ: – Tusen takk fra Natteravnene og MC-ravnene

Liten investering

Natteravnene samarbeider tett med politiet og SLT-koordinatoren i Ski kommune.

– Hvis de 18 timene i løpet av et år gjør at barnet ditt eller søsteren eller broren din kan ferdes trygt, tenker jeg det er en relativt liten investering i noe som gagner så mange, sier Kristina Bjergsrud Eikebråten.

MC-ravnene vil gjerne ha med flere rullende ravner til våren.

– Vi har en kjempefin kjerne som stiller opp masse, men det er hyggeligere når det også er flere som bidrar. Jo flere vi er, jo større områder kan vi dekke. Vi får kjørt litt mer og vært innom flere steder. Mye skjer på Breivoll, og det skjer mye i ballbingene rundtomkring, sier Kristina Bjergsrud Eikebråten.

Natteravnene vil gjenspeile befolkningen, og skulle gjerne hatt med flere med flerkulturell bakgrunn.

LES OGSÅ: Syv elever utvist fra Haugjordet ungdomsskole etter slåssing

SYNLIG: MC-ravnene markerte seg under sesongstarten på Tyrigrava i mai. Kristina Bjergsrud Eikebråten og Fredrik Gundersen ble tatt godt imot av MC-folket.

SYNLIG: MC-ravnene markerte seg under sesongstarten på Tyrigrava i mai. Kristina Bjergsrud Eikebråten og Fredrik Gundersen ble tatt godt imot av MC-folket. Foto:

Ikke noe reservepoliti

Du trenger ikke være redd for å blande deg oppi ubehagelige ting.

– Du risikerer ingenting. Du skal ikke involvere deg hvis det er noe som skjer. Du skal bruke fornuftig skjønn. Du skal oppføre deg voksent, sier Cecilie Eriksen i Natteravnene på Langhus.

Natteravnene skal observere og ikke gripe inn.

– De få gangene vi har sett slåsskamper, har det vært nok at det har kommet bort noen voksne i gule jakker, så har de gitt seg. Vi har stående ordre om å ringe politiet med en gang vi ser noe vi tror kan utvikle seg. Man får ingen oppgaver som reservepoliti, sier Rune Sletner.

LES OGSÅ: Trøbbelmakerne i Ski har roet seg

Observerer narkosalg

Natteravnene observerer narkotikasalg jevnlig, og det melder de fra om til politiet.

– Vi har drevet langerne fra skanse til skanse. Folk med biler i 700.000-kronersklassen står ikke utenfor McDonald's i Ski for å kjøpe burger, sier Sletner.

– De er ikke oppe ved vanntårnet hos oss heller for å gå på tur og grille pølser..., sier Cecilie Eriksen.

– De forsvinner når det kommer noen i gule jakker og ser på dem, sier Rune Sletner.

LES OGSÅ: Moflag: – Dette kan ikke fortsette

– Kjempepopulært

Natteravnene står bak sosiale tilstelninger for ungdommen også.

– Vi får høre at folk vil vi skal fortsette med det. Det vi har dratt i gang natt til 1. mai og på 16. mai har vært kjempepopulært. «Dere har det vel neste år også?". Det er viktig å høre den responsen, sier Cecilie Eriksen i Natteravnene på Langhus, som er glad for å bli satt pris på.

Ararat, Egon, Balkan og andre gode samarbeidspartnere sørger for påfyll i kroppen.

Det er også trivelig og sosialt å gå.

– Det er mange jeg treffer som jeg aldri hadde møtt hvis jeg ikke hadde vært natteravn, sier Rune Sletner.

LES OGSÅ: Slår alarm om Ski-ungdommen

Dette er en natteravn

En natteravn er en helt alminnelig, voksen person med sunn fornuft.

Bidrar til et godt oppvekstmiljø for barn og unge i nærområdet.

Vandrer ute i gatene på kvels- og nattetid.

Bryr seg om barn og unge ved å være til stede for dem når de trenger det.

Observerer, lytter, gir veiledning og hjelp når barn og unge tar kontakt.

Er edru og rusfri, blid og vennlig.

Er inkluderende og politisk og religiøst nøytral.

Natteravning handler om å være til stede for barn og unge når de ferdes ute på kvelds- og nattetid, ta ansvar og vise medmenneskelig omsorg når de unge trenger det.

Det handler også om at vi sammen kan være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet i vårt lokalsamfunn slik at barn og unge får en tryggere oppvekst.

Som natteravn får du anledning til å diskutere med og lære av andre foreldre. Du får et innblikk i dine barns verden utenfor hjemmets trygge vegger og kunnskap om hva de unge er opptatt av. Det er en av grunnene til at Natteravnene i dag regnes som Norges største og kanskje viktigste voksenopplæringsprosjekt.

Natteravnenenes tilstedeværelse bidrar også til å redusere vold, hærverk og kriminelle handlinger, og de fleste natteravngrupper samarbeider godt med det lokale politiet. Natteravnene regnes i dag som et av Norges største og viktigste voldsforebyggende prosjekt.

Natteravnene er ikke et borgervern eller reservepoliti, og de blander seg ikke inn i uroligheter, men kontakter hjelp om nødvendig.

Alle voksne med sunn fornuft kan bli natteravner, uansett alder, kjønn, utdanning, fysisk handikap, religion eller etnisk bakgrunn.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken