Gå til sidens hovedinnhold

Bli med Skiforeningen på høsttur i Gaupesteinmarka

Artikkelen er over 3 år gammel

Skogbestyrer Reidar Haugen er med som guide når Skiforeningen Sørmarka inviterer på tur søndag. Det nye utkikkstårnet på Hjellsåsen skal utforskes.

KRÅKSTAD: Førstkommende søndag arrangerer Skiforeningen Sørmarka sin årlige høsttur. Turen er åpen for alle som vil være med, og starten går fra parkeringsplassen ved Granerud skytebane i Kråkstad. Kjør Tomterveien og følg Skiforeningen banner som viser vei mot Granerud.

Skogbestyrer Reidar Haugen er guide og skal lose turfølget gjennom en flott tur på cirka sju kilometer i Gaupesteinmarka. Turen skulle passe for de fleste og tar rundt fire timer.

Bygdeborg og utkikkstårn

– Haugen vil ta oss innom bygdeborg ved Hølåsen, husmannsplassen Hølet, og fortelle om bosetningen i Gaupesteinmarka på 1800-tallet. Skulle også værgudene være på vår side, vil du på slutten av turen oppleve en av Follos flotteste utsikt fra det nybygde utkikkstårnet på Hjellsåsen. Turen vil som Reidar selv sier inneholde mye natur og kultur, forteller Svein Skrattalsrud i Skiforeningen Sørmarka.

Bygdeborgen ved Hølåsen er stor nok til å kunne tjene som skjulested for folk og fe i ufredstider. Bygdeborgene dateres vanligvis til folkevandringstiden, det vil si fra 300 til 800 år etter vår tid.

Utkikkstårnet på Hjellsåsen sto ferdig i juni i år og har allerede blitt et stort trekkplaster og turmål for store og små som vil opp i høyden og se verden fra en litt annen vinkel. På en godværsdag skal det være mulig å se både Norefjell og Gaustatoppen. Noen har til og med klart å fange inn toppen av Linneklepptårnet i Østfold gjennom kameralinsen.

LES OGSÅ: I kø for å komme opp i utkikkstårnet

Søndag er det avmarsj fra Granerud klokken 11. Dersom turen tar fire timer med innlagte stopp og pauser, er man tilbake på parkeringsplassen igjen rundt klokken 15.

– Ta med niste og godt skotøy. Vel møtt! oppfordrer Skiforeningen Sørmarka.

Kommentarer til denne saken