Gå til sidens hovedinnhold

Syklist gikk gjennom hull i isen i Østmarka: Merk alle hull du lager i isen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Søndag syklet Even Bjørånesset gjennom et stort hull i isen i Mosjøen rett nedenfor Vangen skistue. I snøværet søndag så han ikke hullet før det var for sent.

ØSTMARKA: - Jeg er veldig glad for at jeg ikke var på tur alene, og at det ikke var langt fra Vangen og sivilasjonen, sier syklisten til ØB dagen etter den iskalde opplevelsen på Mosjøen.

Even Bjørånesset kommer fra Oppegård og bor i Oslo. Søndag var han på sykkeltur i Østmarka sammen med kameratene Harald Wisløff og Eirik Wold. De startet fra Bysetermosen. Etter den obligatoriske turen innom Vangen og kanelbollene der, syklet de ned mot Mosjøen.

Stupte salto ned i vannet

– Harald og jeg har syklet mye på isen i vinter, Harald har vært veldig mye ute, og vi visste at isen var trygg. Harald og Eirik hadde syklet først, jeg lå sist, og vi hadde ganske god fart ned bakken. Ved et punkt foran meg så jeg en firkant der snøen var litt lavere enn på resten av isen, men jeg rakk ikke å reagere før jeg stupte salto rett ned i vannet, med sykkelen først, forteller Even.

I det kraftige snøværet oppdaget han hullet for sent. Det var firkantet og ganske stort, halvannen ganger halvannen meter. Antagelig har noen isbadet eller av andre grunnet skåret et stort hull i isen.

– Vi syklet på fatbike. Med de store dekkene fløt den nesten som en gummibåt, den fløt som en dupp.

Sekken satt fast i sykkelen

I rundkastet satte sekken hans seg fast i sykkelen.

– Hadde jeg vært alene, hadde jeg nok slitt en del. Nå fikk heldigvis de to andre dratt meg opp, og så kom vi oss opp til Vangen der jeg fikk tørket meg litt, lånt et par sokker og fikk litt varme i kroppen. Heldigvis hadde jeg på meg en goretex-jakke, og den holdt meg tørr fra brystet og opp. Telefonen i brystlomma ble heller ikke våt. Ellers var jeg klissbløt. I vinden ble det fort kaldt. Så det var godt å komme seg til Vangen, erklærer Even Bjørånesset.

– Merk hull du lager i isen

Nå har syklisten en oppfordring til folk som er ute på isen og lager hull som et hund, et barn eller en voksen kan gå gjennom: Merk hullet!

– Vi satte en sparkstøtting over for å markere hullet. Det var det vi fant. Bruk granbar, planker eller kvister, rett og slett for å markere at her er det noe.

Det gikk bra denne gangen, og vel hjemme etter en lang duskj fikk han varmen i kroppen igjen. Dagen etter er han frisk og rask, og ser ut å styre unna forkjølelser og andre ettervirkninger. Det ufrivillige isbadet i Mosjøen har ikke skremt ham fra flere sykkelturer på isen.

– Det blir å ta med et ekstra skift på neste tur. Og legge mobilen et sted der du vet at den ikke blir våt.

– Kunne vært skummelt for andre

Kameraten Harald Wisløff fra Oppegård har mange sykkelturer på isen bak seg. I utgangspunktet skulle stedet de valgte å sykle ut på isen, være et trygt sted uten bekke- eller elveos.

– Da Even havnet i vannet, tenkte jeg straks på egensikkerhet og om isen av en eller annen grunn var usikker. Så så vi at hullet var firkantet, og dermed saget opp. Dermed kunne vi ta tak i Even og sykkel og dra ham opp, forteller kameraten i en sms.

Harald har alltid førstehjelpsutstyr og redningsfolie i sekken. Denne gangen fikk de ikke bruk for det.

– For voksne syklister med humor gikk dette greit. Men det er skummelt om mindre erfarne eller barn går gjennom isen, understreker Oppegård-mannen.

Kommentarer til denne saken