SKI: Det ble en tankevekkende formiddag for videregående-elever i Ski før helgen. Svein Tveitdal i Klima2020.no og forfatter Sigbjørn Mostue besøkte Ski videregående skole på torsdag, og fredag gikk turen til Drømtorp.
I starten var det håndsopprekning. Alle har hørt om global oppvarming, men ikke fullt så mange var bekymret. Det ble de sannsynligvis etter foredraget, der elevene fikk ett og annet å tenke på.
– Vi ser at mye av det vi formidler, gjør inntrykk på elevene, sier Mostue.
Varmeskjoldet smelter
Sigbjørn Mostue har gitt ut trilogien I morgen er alt mørkt. Han leste fra den andre boken derfra, Marlens historie. Det handler om hvilke enorme konsekvenser en mikroskopisk, mutert parasitt får for menneskeheten med krig og konflikter. Virkeligheten kan bli like ille på slutten av dette århundret, hvis det ikke gjøres noe drastisk.
– Hvert år legges et område på størrelse med Storbritannia under betong og asfalt. I 2050 kommer det til å være like mye plast som fisk i havet, sa Sigbjørn Mostue, mens elevene lyttet oppmerksomt.
Polisen fungerer som et varmeskjold. Når isen forsvinner, eskalerer oppvarmingen av jordkloden.
Regnskog brenner opp
Neshorn, elefanter og mange andre dyrearter kan dø ut. Regnskogen i Amazonas kan tørke ut og rett og slett brenne opp.
– Befolkningsveksten er helt vanvittig. Vi hadde trengt 2,7 jordkloder hvis alle skulle hatt samme velstand som oss. Vi kommer til å være ni milliarder på Jorden i 2050 og 11,2 milliarder i 2100, sa Sigbjørn Mostue.
Foredragsholderne er ikke i tvil om at kvinners rett til å bestemme over egen kropp og egen seksualitet vil spille en viktig rolle.
Svein Tveitdal er tidligere leder av FNs klimapanel og har 230.000 følgere på Twitter.
Han bekreftet at CO2-innholdet i atmosfæren er innenfor normale variasjoner i klodens historie.
– Det er ca. fire millioner år siden det var like mye CO2 i atmosfæren. Men da var havnivået 40 meter høyere, påpekte Svein Tveitdal.
Vindhastigheter på 300 km/t i syklonene på Jorden blir også vanlig.
Kan fikse seg selv
Men det finnes håp.
– Vi må slutte med kull, olje og gass og legge til rette for fossilfri transport, vind og vannkraft. Verden trenger engasjement for å snu denne utviklingen, sa Svein Tveitdal.
– Naturen kan faktisk fikse seg selv. Hvis vi mennesker gir naturen tidsrom og rygger unna, vil naturen blomstre opp på nytt, sa Sigbjørn Mostue og viste et bilde av en hjort i et frodig Tsjernobyl.
– Mennesker kan ikke bo der, men naturen blomstrer som aldri før. Det samme skjer på Bikiniøyene i Stillehavet hvor amerikanerne hadde prøvesprengninger av atomvåpen. Vi må frede store områder for at naturen skal overleve.
Psykopatiske diktatorer
- Etter at vi kom på toppen av næringskjeden i steinalderen, har vi oppført oss som bortskjemte, psykopatiske diktatorer som tar og tar, dreper og ødelegger. Den tanken er vi nødt til å komme bort fra. Vi må begynne å sette naturen først for en periode. Vi må røkte naturen og ikke lenger være diktatorer, sa Sigbjørn Mostue.
– Hvis ikke vi handler mye raskere og tøffere nå, vil ungdommene i salen få skikkelige problemer. Fra mitt ståsted er dette etter min mening noe av det mest fornuftige jeg kan gjøre. Jeg har sluttet i FN, men driver med mye fortsatt. Jeg er motivert for å holde på. Vi leverer kloden til våre barn i en dårligere stand enn vi fikk den, og det er de ikke klar over, sier Svein Tveitdal.