27.-31.juli arrangerte Natur og Ungdom sommerleir på Knattholmen utenfor Sandefjord. Lokallaget i Oppegård kommune var her representert ved Idun Katrine Frislid fra Greverud, Morten Hansen fra Oppegård Syd og Jenny Jæger fra Kolbotn.

–Dette har vært mitt første år på sommerleir med Natur og Ungdom, og det har vært utrolig kult! Vi har lært mye om aktuelle miljøsaker, samtidig som vi har kost oss masse med bading ulike leker. Jeg gleder meg til neste år – da skal vi til Lofoten, og det tror jeg blir bra!, sier Idun, styremedlem i Oppegård lokallag.

Engasjerer seg

På leiren var det ungdom fra hele landet som engasjerer seg for miljø og klima. I år deltok også gjester fra Natur og Ungdoms søsterorganisasjoner i Murmansk og Arkhangelsk, to av Russlands få miljøorganisasjoner. Ungdommene fra Oppegård er enig i at det er viktig med internasjonalt samarbeid.

En av sakene ungdommene lærte om, er de planlagte fjorddeponiene i Førefjorden og Repparfjorden som flere aktivister lenket seg for i protest i vinter.

Morten, som er økonomiansvarlig i Oppegård lokallag, har sammen med flere tusen NUere skrevet seg på aksjonsliste mot sjødeponi i Reppar- og Førdefjorden. Han sier:

– En av temagruppene på leiren har blant annet vært «Fjord», der vi har lært mye om hvor viktig det er at vi ikke ødelegger fjordene våre med dumping av gruveslam. Gruveslam er Norges skam!

Jobber for lavere priser

Lokallagsleder i Oppegård, Jenny, har vært på samferdselsgruppa og mener kollektiv-tilbudet fortsatt er for dårlig.

– Her i kommunen syntes jeg vi er flinke med kontinuerlige avganger, både med buss og tog, men jeg skulle gjerne likt at prisene var lavere.

Oppegård Natur og Ungdom har jobbet mye for å få økt kapasiteten til innfartsparkeringen ved Rosenholm stasjon. Jenny legger til:

– Dette er en viktig sak fordi det skal være enkelt å velge kollektivt og grønt, til og fra jobb.

Siste kampen

Videre har deltagerne lært om oljeboring – spesielt knyttet til Lofoten, Vesterålen og Senja – som igjen kommer til å bli en viktig sak for Natur og Ungdom i året som kommer. Alle tre NUerne fra Oppegård er klare for å gi alt i kampen mot oljeboring og en bedre fremtid.

- Vi har allerede vunnet denne saken flere ganger. Dette skal bli den femte, og SISTE gangen!