Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du se fem planeter samtidig

Artikkelen er over 5 år gammel

Fem planeter opptrer samtidig på himmelen, og de står på linje. Nå kan du se et unikt fenomen i morgentimene.

ØSTLANDET: Fra og med 21. januar kan mange nordmenn få med seg et fenomen som ikke har forekommet på ti år: Alle de fem såkalte lyse planetene i solsystemet vil da være synlige samtidig. De vil til og med stå på linje, skriver dagbladet.no.

Astronomisida EarthSky melder at fenomenet vil vare i en måned.

Gratisprogrammet Stellarium forteller oss at det vil være mest synlig like før klokka 08 i starten av perioden, og at tidspunktet forskyver seg gradvis mot klokka 07 etter som sola står tidligere og tidligere opp.

Fikk du med deg den sjeldne måneformørkelsen?  

Bare i sør

- Dette skjer ikke til enhver tid, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til Dagbladet.

Sist gang de fem planetene opptrådte samtidig på nattehimmelen, var fra 15. desember 2004 til 15. januar 2005. Fenomenet er synlig både fra den nordlige og sørlige halvkule - vel å merke med variasjoner.

- Dette er bare synlig fra den sørligste landsdelen. I det høye nord er det bare Jupiter og så vidt Mars som er observerbare, opplyser Jan-Erik Ovaldsen, astronom og mannen bak sida Himmelkalenderen.com, til Dagbladet.

 

Mest lyssterk

De fem lyse planetene, Jupiter, Saturn, Mars, Venus og Merkur, har fått tilnavnet nettopp fordi de er synlige med det blotte øye fra jorda. At de opptrer slik de gjør, er avhengig av deres vidt forskjellige baner, samt jordas bevegelser.

Jupiter står først opp av planetene, allerede om kvelden. Deretter følger Mars, deretter Saturn, så Venus og til sist Merkur.

- Venus er mest lyssterk av alle. Dersom man studerer den nøye nå, kan man se at den reflekterer sollyset i sigdform, som en liten måne, sier Brekke.

Trenger kikkert

Brekke sier planetkikkere i Norge nok kan få problemer med å få øye på Merkur uten hjelpemidler. Årsaken er at planeten ligger lavt på horisonten og kan bli utkonkurrert i lysstyrke av sola, som ligger og lurer under horisonten.

- Men det burde være mulig å se den med en enkel kikkert, sier astronomen til Dagbladet.

Kommentarer til denne saken