ØSTLANDET: – Neste gang vi får se fenomenet blir ikke før i juli 2018, og vi må vente helt til 2033 før en supermåne blir formørket, men du vil garantert aldri igjen få se en supermåne som denne som nå venter oss, hevder astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes, Science fiction-forfatter og formidler, på vegne av astroevents.no. Det skriver Moss Avis.
– En fantastisk glød oppstår når både solen, jorden og månen står på linje med vår egen klode i midten, men måneformørkelsen natt til 28. september vil bli mer unik enn du noensinne vil få se igjen, lyder det videre i en svært så entusiastisk pressemelding.
Årsaken er både at månen befinner seg aller nærmest jorden i sin bane – 356 879 kilometer unna oss (en avstand som varierer fra ca. 357 000 til 406 000 kilometer) og at månen er nærmest jorden bare 59 minutter før midten av formørkelsen. I tillegg står månen relativt lavt over horisonten og vil derfor oppleves som enda større enn normalt.
Totale formørkelser av supermåner er sjeldne, og det har vært kun fem slike hendelser siden år 1900: I 1910, 1928, 1946, 1964 og 1982. Vi må imidlertid tilbake til 1946 og 1964 for å finne formørkelser da månen var omtrent like nær Jorden som i år. Neste supermåneformørkelse på Jorden inntreffer i 2033, men blir ikke synlig fra Norge, og Månen vil heller ikke være så nær jorden som i år, heter det i pressemeldingen.
Selv om alle faser av formørkelsen er fantastisk flotte å se uten hjelpemidler, gjør en kikkert det mulig å følge fenomenet i enda større detalj, og man kan se hvordan landskapstrekkene på månen blir formørket.
Opplevelsen vil bli enda flottere dersom man befinner seg på et mørkt sted uten kunstig belysning. Under totaliteten, som varer i litt over en time, blir himmelen betydelig mørkere, og det blir mulig å se lyssvake objekter.
- Les også: I morgen er dagen og natten like lang
Fordi jordskyggen er buet, vil man under de delvise fasene ha en unik mulighet for å se at jorden er rund. Alle de viktige fasene av formørkelsen er synlig i hele landet, men månen står litt høyere på himmelen lengst sør enn lengst nord i landet. Ved slutten av den delvise fasen, kl. 06.27, er Månen 7 grader over vesthorisonten i Oslo, 6,5 grader i Tromsø og 3,75 grader i Longyearbyen.
Ved formørkelsens midtpunkt kl. 04.47 står månen 17 grader over sydvesthorisonten i Oslo. Siden månen står såpass lavt, er det viktig å finne utsiktspunkter uten altfor store hindringer som åser, vegetasjon og bygninger sydvest og vest.
Kommentarer til denne saken