Gå til sidens hovedinnhold

Nei til regjeringens tvangstrøye i videregående

I en rekke leserinnlegg går Høyre til angrep på rødgrønn inntaksmodell for videregående opplæring.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen har innført såkalt «fritt skolevalg» i hele landet» og fratar dermed fylkeskommunene muligheten til å legge best mulig til rette for elevene i sitt distrikt. Det er opprørende at regjeringen ønsker å overstyre lokaldemokratiet og tvinge denne ordningen ned over hele landet.

Viken er et stort geografisk område med helt nye fylkesgrenser. Her har SV fått gjennomslag for at alle fra høsten 2021 får førsterett på den nærmeste skolen som tilbyr linjen de søker seg til. Elevene kan også søke seg fritt inn på andre skoler. Denne ordningen gir alle elevene muligheten til å velge, ikke bare de med høyest snittkarakter.

Hva får Høyre til å tro at de er bedre skikket enn innbyggerne og lokalpolitikere til å finne de beste løsningene for elever i sitt fylke? Det er fylkene som har ansvaret for å forvalte og dimensjonere videregående skoler i dette landet. Da kan ikke regjeringen frata oss mulighetene til å skape skolesystemer som fungerer lokalt.

«Fritt skolevalg» er den største markedsføringsbløffen i norsk politikk. For valget er jo ikke fritt for de fleste. Det er et «karakterbasert opptak» de vil lovfeste, det innebærer nettopp at svært mange elever ikke kan velge. Høyre og Venstre har ingen god forklaring på hvorfor det eneste som skal styre inntaket i Norge skal være at de med de aller høyeste karakterene skal få velge først, også skal det gå på bekostning av alle andre.

Dette er en idé som Høyre og Venstre har importert fra Sverige, der de har hatt lovfestet karakterbasert opptak lenge. Det har ført til sosial segregering i de store svenske byene og sentralisering i distriktene. Dette har man erfaring med fra Oslo, hvor Høyre og Venstre innførte rent karakterbasert opptak i 2008 da de hadde byrådsmakta. I Norges mest mangfoldige by, har vi fått landets kanskje mest segregerte skoler.

Det er meningsløst av regjeringen å tre en modell ned over alle de forskjellige fylkene som har helt ulike utfordringer, i stedet for å åpne opp for sånn det er i dag: At vi kan ha en rekke ulike modeller med ulike kombinasjoner, tilpasset ulike hensyn. Slik bør det fortsette å være.

Kirsti Bergstø (Nestleder i SV og stortingskandidat for Akershus), Balder Alvær Olafsen (Fylkestingsrepresentant for SV i Viken), Akershus

Kommentarer til denne saken