Østlandets Blad er en abonnementsavis. Vi er ikke en avis som er avhengig av løssalg, og vi skal ikke bruke de drøyeste tabloide uttrykkene for å skape oppmerksomhet. Det trenger vi ikke.

Når vi leveres hjem til frokosten i flere tusen Follo-hjem, skal våre lesere få en oversikt over innholdet i avisen på forsiden, og ikke sette kaffen i halsen. Artikler inne i avisen kan man velge å bla over, akkurat som man aktivt velger om man vil klikke på en sak på nett, eller ikke. Avisens forside er påtrengende til stede, og skal for en avis som Østlandets Blad ha leserne våre i fokus. Det var vi ikke flinke nok til i går. At det ble reagert på bilde- og artikkelvalget i oppslaget er helt riktig, når lokalavisen ikke er til å kjenne igjen.

Diskusjonen om vi skulle ha hatt den forsiden på tirsdagens papiravis, er det lett å si et tydelig nei til. Men den parallelle diskusjonen – om vi skulle ha skrevet saken om «Nina» som selger sex blant annet i Follo, eller ikke, er et udiskutabelt ja.

Dette er også Follo. Det er hverdagen her, men en hverdag de færreste har innsikt i. Når «Nina» så modig snakker med lokalavisen om livet som prostituert, er det en historie det er riktig å fortelle. Vi dømmer ikke, vi forherliger ikke – vi formidler. For de aller fleste er dette en ukjent verden. Hennes historie gir innsikt i noe nytt for oss. Da er det en nyhet, i definisjonens mest banale form.

At det er diskusjon om det lokalavisen driver med, er vi glade for. Vi trenger er et engasjement – er folk likegyldige til det vi driver med, dør vi. Så er det vår oppgave å passe på at diskusjonene så sjeldent som mulig dreier seg om feil vi gjør, og så ofte som mulig er om innholdet vi lager. Vi skal engasjere og forarge, å tåle en god debatt. Og også vi har mye å lære av våre lesere. Noen ting er vi gode på, andre ting lærer vi underveis. Det er journalistikkens vesen – vi kan faget, det vi skal formidle må vi lære oss.

I avisen og i den offentlige debatten, må vi tåle å brynes mot innhold vi ikke liker. Det kan være mange grunner til at avisen tar opp et tema, men det er aldri for å provosere. At det provoserer, er noe annet.

For noen vil et lokalt prostitusjonsmiljø være kjent – for andre ikke. Andre har detaljkunnskap om det store rånermiljøet, eller holdes våken av de spontane biltreffene i nabolaget, mens for andre er det en ukjent verden. Ungdomsgjenger som hisser hverandre opp i sosiale medier, og møtes for å ha oppgjør med balltre og kniv, oppfattes av mange som et storbyfenomen. Men det skjer her. Midt i Follo.

Det er vår oppgave som lokalavis å fortelle om det som skjer her. Også det vi ikke liker å høre om. Vi må opplyses om lokalmiljøet og samfunnet, før vi kan diskutere utviklingen av det. Å la være å skrive om temaer enkelte mener vi burde ha droppet, gjør ikke at de blir borte. Skal vi løse et problem, må det først erkjennes. Og da må vi kjenne til det.

Men om diskusjonen ender med å handle om bildebruk og presentasjon, da har vi mislyktes med det som var intensjonen, og utgangspunktet for journalistikken. Slik vi gjorde tirsdag.