Nordre Follo er ikke Fredrikstad, Bodø, Sogndal. Det må vi bare innse. Steder hvor lokalpatriotismen er enorm. Der blir man gjenstand for skeptiske skråblikk hvis man ikke har vært på match.

I Follo er vi ikke stolte av noe. I alle fall ikke hvis vi snakker om lagidrett. «Ingen» holder med Follo. Rett nok bor vi i en innflytterkommune, hvor Vålerenga, Lillestrøm, Rosenborg og Bodø/Glimt har flere supportere enn våre lokale flaggskip på fotball og håndballsiden.

Men så stusslig på tribunene som det har vært etter at koronaen slapp taket, har det aldri vært.

Nå har vi et damelag i håndballens 1. divisjon som har ett bein i eliteserien. De kjemper faktisk om opprykk. Søndag trakk lokaloppgjøret mot Nordstrand 223 tilskuere. Det kommer flere enn foreldre, besteforeldre og bekjente når Vipers kommer på besøk neste sesong, men likevel.

Les også

Ikke oppskriften på et attraktiv sted å jobbe

Follo Fotball og Follo HK sliter med det samme. Du kan slå opp telt på gresset rundt Ski stadion når Follo spiller kamp, uten å bli voldsomt plaget av publikumstilstrømningen.

Og det er jo trist.

Hvor er entusiasmen? Hvorfor heier ingen på Follo?

Jeg ville i alle fall gitt klubbene våre en sjanse. Ta en tur i hallen, eller på stadion, og sjekk det ut. Det blir garantert en bedre opplevelse enn den du har hatt når du skulle ta toget som ikke gått denne vinteren.

Knut Stenseth

Man kan, med rette, argumentere med at motstandere som Melhus, Randesund, OSI og Start 2 ikke har den brede appellen. Resultatene spiller selvsagt inn. De har vært skrale de siste årene.

Så forandrer jo samfunnet seg fortløpende. Med tidsklemma og andre unnskyldninger er det kanskje mer bekvemt hjemme i godstolen enn på tribunene i Ski idrettspark og i Stil Arena. Nå kan man se 150 fotballkamper, 30 håndballkamper, og absolutt alt av vinteridrett på tv i løpet av en helg. Selv undertegnede sliter med å få den kabalen til å gå opp.

Vi har ikke hatt så mye å være stolte av når det gjelder lagidrett i vår region de siste årene. Follo Fotball forsvant ut av toppfotballkartet etter nedrykket i Grimstad i 2015. Herrelaget til Follo HK datt på rumpa etter det høyst uventede nedrykket i 2013/14.

Etter den tid har Follo HK Damer slått seg opp og frem. Kolbotns damelag rykket ned i 1. divisjon i 2022, men den klubben har aldri greid engasjerte andre enn de som holder til tett på Sofiemyr stadion.

Det var noe bedre besatt på tribunene da Follo FK og Follo HK var høyere i divisjonssystemet. Det var over 6000 Follo-supportere på Ullevaal da Follo spilte cupfinale mot Strømsgodset i 2010. Surrealistisk, ja. Og håndballaget trakk store horder da de spilte finale mot Haslum i Spektrum samme år.

Både skapsupportere og politikere solte seg i glansen høsten 2010. De førstnevnte er inne i skapene sine igjen, og politikerne gir blanke. Det er bare å se på fasilitetene vårt lokale fotballag har hatt å slite med etter cupeventyret, og før.

Fotballaget til Follo var det som satte regionen på kartet for alvor. Nå har klubben fått skarp konkurranse. Follobanen har dukket opp og laget milliardfiasko til glede for resten av landet.

Kloke hoder har forsøkt å forstå seg i hjel når det gjelder den manglende entusiasmen i Follo, og jeg tror det må suksess over tid til for å sette våre lokale klubber på kartet for innbyggerne i regionen.

Suksess er åpenbart en viktig faktor. Kanskje den viktigste. Vi har hatt håndballag i eliten de siste årene, men de har vært kasteballer, og rykket rett ned igjen.

Uten midler blir det vanskelig å få et fotfeste blant kremen av norske toppklubber. Når klubber helt nede på fjerde nivå i fotballen kan betale 20 000 kroner i måneden for en spiller med høyst begrensede ferdigheter, sier det seg selv at en klubb som må sette tæring etter næring får problemer med å konkurrere.

Næringslivet? Noen få er med og støtter våre lokale lag år etter år. Ære være dem. Du ser de samme logoene uansett hvilken arena du besøker.

Hele Follo handler på Ski storsenter. Vårt lokale kjøpesenters logo burde tapetsert både elitedrakter og barn og unges spillertrøyer, men gjør det ikke. Kebab-sjapper og elektriker-firmaer legger igjen mer penger hos våre satsende elitelag. Det er nesten en skam.

Kanskje ser vi starten på noe hvis Follo-jentene klarer å komme seg opp i Rema 1000-ligaen etter denne sesongen. Jentene trakk 2090 tilskuere da de arrangerte Folkets kamp. Det var ordentlig morsomt. Klarer de å få på plass et konkurransedyktig lag som kriger om sluttspill hvert år er det kanskje håp om at flere for øynene opp.

Jeg ville i alle fall gitt klubbene våre en sjanse. Ta en tur i hallen, eller på stadion, og sjekk det ut. Det blir garantert en bedre opplevelse enn den du har hatt når du skulle ta toget som ikke gått denne vinteren.