Gå til sidens hovedinnhold

Næringslivet anbefaler: – Velg yrkesfag!

Artikkelen er over 5 år gammel

NHO håper Follo-ungdommen starter på utdanning som bygg- eller elektroingeniør.

FOLLO: – Altfor få elever i Follo velger yrkesfag. Til elevene på ungdomsskolen som lurer på hva de skal velge vil jeg si: Dersom du velger yrkesfag, vil du få deg jobb. Med fagbrev i hånda kan du jobbe med et håndverk, starte egen bedrift eller du kan velge å ta mer utdanning, men da har et yrke å falle tilbake på, sier regiondirektør Nina Solli NHO Oslo og Akershus i en pressemelding.

1. mars går fristen for å søke videregående opplæring ut. For det aller meste av høyere utdanning går fristen ut 15. april.

Les også: Simen (21) fra Enebakk ble Årets lærling 2014

Mørke skyer i horisonten

Dermed er det fortsatt god til å tenke seg om. For det har ikke sett like mørkt ut for norsk økonomi på en god stund.

Ikke siden bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet har nordmenns forventninger til fremtidsøkonomien vært lavere, ifølge Forventningsbarometeret til Finans Norge og TNS Gallup.

Les flere gode saker fra ØB:

– Mange er nok preget av nyhetsbildet som domineres av konsekvensene med lav oljepris og omstillingen i oljesektoren, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NRK.

– En av fem bedrifter i vår region sier at de må redusere i virksomhetene fordi de ikke får tak i riktig kompetanse, sier Solli.

Mange svar

5000 bedrifter på landsbasis har svart på NHOs undersøkelse. 500 av dem holder til i denne regionen, som ifølge NHOs barometer er en av regionene som skriker etter kompetanse. Sammen med Troms, Svalbard og Sogn og Fjordane topper Oslo og Akershus listen.

Bedriftene etterspør først og fremst yrkesfaglig utdanning fra videregående og fagskoleutdanning. «Mastersyken» gjør seg altså ikke gjeldende i like stor grad her i regionen. Oljeutdanning er på vei ut.

– Studerer du noe innen fornybar energi, tror jeg derimot at du har en fremtid på arbeidsmarkedet, spådde videregåendeelev Yngve Asheim (18) i ØB mandag.

Kommentarer til denne saken