Wilkinson må likevel betale 10.000 kroner for sivil ulydighet

TAPTE I RETTEN: Nicholas Wilkinson (nr 3 fv) nektet å betale boten og lot retten avgjøre. Nå har retten opprettholdt boten på 10.000 kroner. Det var i februar i 2016 at daværende SU-leder aksjonerte sammen med blant andre Inger Fure Grøtting, Linn-Elise Mehlen og Lage Nøst.

TAPTE I RETTEN: Nicholas Wilkinson (nr 3 fv) nektet å betale boten og lot retten avgjøre. Nå har retten opprettholdt boten på 10.000 kroner. Det var i februar i 2016 at daværende SU-leder aksjonerte sammen med blant andre Inger Fure Grøtting, Linn-Elise Mehlen og Lage Nøst. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at Nicholas Wilkinson først nektet å betale boten han fikk for sivil ulydighet, har nå tingretten kommet frem til at boten på 10.000 kroner skal stå.

DEL

OPPEGÅRD: – Vi vil prøve saken for retten fordi vi mener at å tillate denne dumpingen bryter grunnlovens paragraf om å verne miljøet. Vi kan ikke godta at noen få eiere får ødelegge miljøet og fjordene våre for kortsiktig profitt. 50 tonn gruveslam per minutt, døgnet rundt i 50 år, vil de dumpe i Førdefjorden. Det er ikke greit, kommenterer Nicholas Wilkinson til ØB tidligere i sommer.

Nå har tingretten sagt sitt, og Wilkinson og de andre aksjonistene må betalte bøtene de ble ilagt.

– Jeg er ikke overrasket over at jeg må betale boten. Og selvfølgelig skal jeg gjøre opp for meg. Det jeg synes er rart, er at det er jeg som er kriminell i denne saken, og ikke regjeringen og Nordic Mining som dumper gruveslammet i Førdefjorden, sier Wilkinson.

Daværende SU-leder, nå stortingsrepresentant for Akershus SV, var blant de over 100 aksjonistene som i februar 2016 ble arrestert for sivil ulydighet. En halv time satt han på glattcelle etter å ha lenket seg fast mot at selskapet Nordic Mining får utvinne mineraler fra Engebøfjellet i Sogn og Fjordane, før de skal dumpe massene i Førdefjorden.

Siden han ikke fikk medhold i tingretten, er han enda mer sikker på at han skal jobbe mye for å beskytte miljøet nå som han sitter på Stortinget.

– Jeg er utrolig heldig som kan jobbe for miljøet vårt på Stortinget. Vi som lever nå, eier ikke miljøet. Vi bare låner det til fremtidige generasjoner. Og det er det vi må huske på, sier Wilkinson.

Artikkeltags