OSLO: Valpen var svært syk da den ble innlagt på Universitetsdyresykehuset ved NMBU. Den hadde store smerter i magen, kunne ikke reise seg og fikk et epileptisk anfall. Hunden hadde vært dårlig et par dager, før den plutselig ble mye dårligere. Det viste seg at valpen hadde fått den dødelige sykdommen smittsom leverbetennelse (HCC).

– Symptomene kan utvikle seg veldig raskt. Fra eier oppdager at det er noe galt, til hunden ikke lever mer, kan det gå få timer, forteller veterinær Annelin Bjelland, til dyreklinikk.no.

Det var hun som behandlet hunden da den ble innlagt.

Var vaksinert

Valpen hadde fått vaksine mot smittsom leverbetennelse da den var tolv uker.

– Vi vurderte det derfor som usannsynlig at valpen var smittet av HCC, sier Bjelland.

Da de siste prøvesvarene kom bekreftet de at valpen hadde smittsom leverbetennelse, på tross av at den var vaksinert.

– Det er svært sjeldent at dette skjer, sier Sverre Ludvig Seierstad, instituttleder ved Sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen.

1 av 10 er ubeskyttet

Veterinærer ved NMBU Veterinærhøgskolen har nå gjennomgått både nasjonale og internasjonale retningslinjer om vaksinasjon av valper.

– Det er rapportert at opptil ti prosent av valpene ikke oppnår beskyttelse når den siste grunnvaksinen blir gitt ved 12 ukers alderen. Dette kan skyldes at de fortsatt har antistoffer fra mor i kroppen, og disse vil blokkere for vaksinen. Derfor vil det øke beskyttelsen mot sykdommen hvis valpene vaksineres mot HCC både ved 12 og 16 ukers alder, forklarer Seierstad.

På bakgrunn av dette anbefaler fagmiljøet nå to vaksinasjoner for virussykdommen HCC. Den ekstra vaksinasjonen bør skje når hunden er 16 uker gammel.

– Ett tilfelle er ikke nok til å endre vaksinasjonsrutinene våre, men siden WSAVA (verdensomspennende forening for smådyrveterinærer, red.anm.) anbefaler en ekstra vaksinasjon og vår professor i virologi, Espen Rimstad, stiller seg bak en vaksinasjon ved 16 uker, ønsker vi å endre rutinene våre, sier Seierstad.

Smitte i naturen

HCC-viruset finnes i norsk natur, blant annet hos rev. Det spres med dråpesmitte, og viruset kan leve lenge. Det er usikkert hvor lenge, men det kan være fra flere uker til måneder, særlig i kjølig vær.

Les: Kan smitte fra rev

– Familien som mistet valpen sin har vi anbefalt å vente med å skaffe seg ny hund, til det er sikkert at viruset er borte fra hjemmemiljøet, sier veterinær Annelin Bjelland ved Universitetsdyresykehuset NMBU.