Brygger øl i eget bryggeri

Bryggerisjef: – Det er kjempespennende for her tråkker vi upløyd mark, sier forsker Trude Wicklund blant blanke bryggerikjeler i ølbryggeriet ved NMBU. foto: Solveig wessel

Bryggerisjef: – Det er kjempespennende for her tråkker vi upløyd mark, sier forsker Trude Wicklund blant blanke bryggerikjeler i ølbryggeriet ved NMBU. foto: Solveig wessel

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er i tiden, så nå har også NMBU fått sitt eget bryggeri. Her maltes kornet og ølet brygges etter læreboken.

DEL

ÅS: – Utstyret er montert og prøvekjørt og klart til å bli tatt i bruk, sier Trude Wicklund, førsteamanuensis ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap.

Hun gleder seg til å ta anlegget i bruk, men først skal det vises frem til 150 deltagere på dagens seminar i Vitenparken om hvordan forskning bidrar til innovasjon på matområdet.
Det er midler fra Forskningsrådet som har gjort det mulig å bygge opp anlegget som har kostet en halv million kroner.

Gammel kunnskap

NMBUs bryggeri inkluderer også et anlegg for malting av korn.

– Det finnes ikke malt-produksjon i Norge i dag, men det er flere som ønsker å starte slike i samarbeid med lokale bønder, sier Ellen Skuterud, ansvarlig for pilotanlegget.

Prosessen med å lage malt må læres på nytt fordi erfaring og kunnskap har gått tapt.
I anlegget i Meieribygningen, kan det maltes opp til 30 kg malt om gangen.

– Det fine er at vi kan teste ut sorter i små mengder før de kjøres inn i større anlegg, sier Skuterud.

Allerede før påske blir det avholdt et kurs i malting for en gruppe på mellom 15 og 20 personer. Forelesere er hentet fra Frankrike.

– Det er et lykketreff at dette faller sammen med trender i markedet. Jeg lærte ikke dette da jeg studerte, så her har også jeg noe å lære, sier Wicklund.

Inn med kortreist

Tradisjonelt øl har vært brygget etter tyske og belgiske oppskrifter. Nå er det inn å finne frem til de genuine norske og nordiske smakene.

– Det er snakk om tradisjon og hva man liker, og så er det noe med å finne nye smakstilsetninger. Allerede før vi har startet opp, har vi møtt kjempeinteresse for maltingsanlegget vårt, sier Wicklund.

Fire personer er knyttet til anlegget som kan brygge 60 liter øl om gangen. Grunnen til at det er så lite, er at dette kun er et anlegg for testing i matvitenskap.

– Dette blir kjempespennende, for her tråkker vi upløyd mark. Jeg håper Bryggeriforeningen også ser nytten av anlegget, sier Wicklund.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her

Artikkeltags