Gå til sidens hovedinnhold

Trumps stengte grenser skaper stor bekymring ved NMBU

Artikkelen er over 4 år gammel

USAs president Donald Trump har vedtatt å stenge grensen for innreisende fra syv muslimske land. NMBUs rektor vil be om møte med den amerikanske ambassaden.

ÅS: Etter at den amerikanske presidenten skrev under på det nå kjente innreiseforbudet, har et samlet rektorkollegiet skrevet et opprop. I tillegg vil de be om et møte med den amerikanske ambassaden i Oslo.

Trump har ved denne underskriften sagt at han ikke vil se noen personer fra Iran, Irak, Libya, Sudan, Syria, Somalia og Jemen. Land med et stort antall muslimske innbyggere.

Dette skaper store problemer for universiteter i Norge, som har USA som en stor og god samarbeidspart.

– Jeg har ikke den totale oversikten over hvor mange studenter som vil bli rammet av dette vedtaket, men jeg kan si at det vil merkes. Både studenter og ansatte er på hyppige besøk i USA, sier rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit til Østlandets Blad.

Krever klar reaksjon

Også rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen har gått hardt ut og fortalt om konsekvensene for sine studenter når porten inn til USA lukkes for enkelte.

– Trumps innreiseforbud rammer blindt og mange, inklusive akademikere fra våre egne universiteter. Dette krever en klar reaksjon fra våre høyere utdanningsinstitusjoner, i Norge, Norden og i verden for øvrig, skriver Ottersen på sin Facebook-side.

– Situasjonen er lik for studentene ved OiU og NMBU. Det vil bli vanskelig og problematisk for både forskning og utdanning. Vi jobber for et åpent og tolerant samfunn. Da kan ikke noen velge å lukke døren helt, sier Tveit.

Nå går et samlet rekotorkollegie sammen om å be om et møte med den amerikanske ambassaden.

– Her må vi være tydelige, og det skal jeg være, sier Tveit.

Også universitetsrektorer i resten av Europa, har nå samlet seg under et felles manifest. I et brev skriver de om sin store bekymring for Trumps lukking av grensen, og den trusselen det vil ha for fri flyt av mennesker og kunnskap.

ØB har ikke lykkes med å få kontakt med rett person ved den Amerikanske ambassaden for en kommentar.

Kommentarer til denne saken