Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget gir grønt lys for videre drift ved pelsdyrfarmen på NMBU

Artikkelen er over 5 år gammel

Venstre vil forby pelsdyroppdrett fra 2017. Det stemte Stortinget imot. MDG i Ås er forderdelig skuffet over avgjørelsen.

OSLO/ÅS: Det blir heller ikke noe av av Venstres ønske om å framskynde stortingsmeldingen om pelsdyr, skriver VG.

Stortingsmeldingen skal blant annet utrede konsekvensene av en avvikling av pelsdyrnæringen.

Flertallet besto av regjeringen og KrF, SP. Venstres forslag besto i et forbud mot pelsdyroppdrett fra 2017, etterfulgt av en femårig avviklings-omstillingsperiode.

AP stemte mot

Forlaget fikk støtte fra SV og Miljøpartiet De Grønne, mens AP stemte mot.  AP ønsker å få kompensasjonsordningen for oppdretterne på bordet før de går inn for en eventuell avvikling.

Partiet fremmet et eget forslag om å framskynde den planlagte pelsdyrmeldingen fra høsten 2016 til våren 2016. Støtte fra SV, Venstre og MDG var ikke nok for å gi flertall for forslaget.

- Vi hadde faktisk et lite håp om at noe endelig skulle skje nå, og er derfor forferdelig skuffet. Det er nå viktig for dyrenes skyld at vi ikke blir apatiske og gir opp, men slåss enda hardere for en avvikling, sier Ingunn Bogmann, leder for MDG i Ås.

Fakkeltog

MDG arrangerte i midten av novemer fakkeltog mot pelsdyrindustrien. Marsjen ende på NMBU, hvor partiet kom med kraftig kritikk mot industrien og driften på NMBU.

- Man kan late som det finnes gode løsninger og pynte på saken, men disse dyrene kan aldri trives i bur. I tillegg kommer mye av pelsen som havner i Norge kommer Asia og Russland hvor dyrevelferden er dårlig, sa Bianca Wathne Gelink fra MDG i Ås.

Driften fortsetter

Senter for husdyrforsøk (SHF) er ansvarlig for pelsdyrgården ved NMBU. Senteret er et samarbeid mellom SHF på Campus Ås og veterinærmiljøet på Campus Adamstuen som driver adferdsstudier og studier på dyrevelferd.

Avdelingsdirektør Ingvar Selmer-Olsen har tidligere uttalt til Ås Avis at driften på NMBU vil forstette så lenge pelsdyrindustrien drives videre i Norge.

Kommentarer til denne saken