Gå til sidens hovedinnhold

NMBU fikk 30 nye studieplasser av regjeringsnissen

Artikkelen er over 3 år gammel

NMBU fikk tildelt 30 nye studieplasser da regjeringen offentliggjorde fordelingen av 500 nye studieplasser innen IKT-utdanning. - Helt fantastisk, jubler dekan Cecilie Rolstad Denby på NMBU

ÅS: Det var tre stolte politikere fra KrF, Høyre og Venstre som troppet opp på Fakultet for realfag og teknologi for å informere om gavepakken som inneholder 30 nye studieplasser til satsingsområdene robotikk og datavitenskap.

– Dette er årets julegave og samtidig en honnør for den utmerkede jobben som gjøres på NMBU, mener varaordfører Lars Salvesen (KrF) i Akershus.

NMBU hadde søkt om finansiering til nye studieplasser innenfor satsningsområdene datavitenskap og anvendt robotikk.

Dekan Cecilie Rolstad Denby mener det nye studietilbudet «Anvendt robotikk», vil få betydning for hele NMBU.

– Vi vil samarbeide med mange av de andre studietilbudene.

Satsningsområde for regjeringen

– Regjeringen satser på kompetanse og sikkerhet i IKT, og øremerker derfor studieplasser og rekrutteringsstillinger til dette. Jeg er glad for at vi sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre får på plass 500 nye studieplasser og 50 nye rekrutteringsstillinger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Fakultet for realfag og teknologi har allerede en større verkstedavdeling, så alt ligger til rette for å ta robotteknologien til nye høyder.

Ifølge NMBU vil de nye studieplasser i anvendt robotikk vil NMBU bidra til utdanning for digital teknologisk utvikling innen bioøkonomien, som f.eks. landbruksfag, akvakultur, matforsyning (blågrønne næringer) med forbedrede produksjonsmetoder for miljø- og klimahensyn. Robotikkmiljøet ved NMBU har allerede markert seg med utvikling av landbruksroboten Thorvald gjennom Saga Robotikks.

Stort potensiale

Professor Pål Johan From, leder for robotgruppen ved NMBU, er mannen som står bak utviklingen av Thorvald. Han har tidligere i år fått tildelt 15 millioner kroner for å forske på nye måter å høste inn gress på.

– Målet er å kunne slå gresset langt flere ganger enn hva som gjøres i dag. En traktor veier ti ganger så mye som Thorvald. Det gjør at man ved bruk av robot unngår jordpakking, noe som medfører opptil 20 prosent reduksjon av avling i dag. Roboter vil effektivisere landbruket, fastslår From.

– Potensialet på hele sektoren er fantastisk stort, mener Solveig Schytz fra Venstre.

Norske bønder er allerede langt fremme med å ta i bruk roboter. Denby tror det bare er et tidsspørsmål før Thorvald er å se på åkrene i det langstrakte Norge.

– Teknologien er der. Nå er det bare å finne noen vil masseprodusere den.

– Det skjer en formidabel utvikling i næringslivet på området. Studentene vil bli attraktive på flere felt enn landbruket, mener Denby.

Studiet med mastergrad,vil starte opp fra høsten 2018.

LES OGSÅ: Kronprinsparet lot seg imponere over NMBU 

Kommentarer til denne saken