Tro det eller ei. Planter i NMBU-parken står i full blomst!

Soleien vinterblom ved boksmia på NMBU.

Soleien vinterblom ved boksmia på NMBU. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Allerede i februar blomster de første plantene i bedene på NMBU.

DEL

Prøv ØB+ og få tilgang til alle våre artikler i åtte uker for kun 99 kroner!

ÅS: Man behøver ikke reise til sydlige Europa for å møte våren på denne årstiden. Det er bare å ta en tur til Norges Miljø- og biovitenkaplige universitet (NMBU) så står de første plantene der allerede å hilser velkommen med sine blomster fullt utsprunget.

Da Ås Avis var innom i slutten av februar for å ta en titt fikk vi festet både kinatrollhassel, stor snøklokke, og vinterblom til minnebrikken på kameraet.

Men i dag skal det snø rundt 15 centimeter.

- De tre som nevnes er nok de som er først ut med blomstrene, da i tillegg til japantrollhassel. Selv om det er litt kuldegrader skal det ikke så lange oppvarmingen til før de slår kronbladene ut, sier botaniker Anders Often.

Gule klaser

Kinatrollhassel Hamamelis mollis er en busk. Den fotograferte plantet sto i bedet ved vestre hjørne av «Det gamle posthuset», eller Vitenparken som det i dag kalles. Grenene er full av gule klaser med blafrende smale og lange kronblader. Det er mest disse gule kronbladene man legger merke til. Riktig dekorativt, og man kan se det på litt avstand.

Begerbladene er imidlertid relativt små og rødlige, og sitter godt i en treaktig knopp Denne utvikler seg senere til en frøkapsel. På høsten sprekker denne opp og frøene «skyter» ut med et smell, som et geværskudd hevdes det.

Selve det innerste av blomsten er ikke det øyet lettest oppfatter. Gjennom fotolinsa tas nærbilde av det «indre» av blomsten. Dette har nok de færreste sett tidligere.

Ringer våren inn

Stor snøklokke Galanthus elwesii vokser i restene av et blomsterbed ved veggen på boksmia. Denne arten er aller først ut med sine klokker for å ringe våren inn. Og nå ringer bjellen for de som vil nyte synet av denne vinterherdige store snøklokken.

Tett ved i samme bedet dukker det opp flere runde gule baller. Det er planter av vinterblom Eranthis hyemalis.

Den vinterherdige planten er gul og klart raskest i soleiefamilien til å møte våren. Ved boksmia kan den tas i øyesyn, og lett fotograferes.

- De neste plantene som kan forventes å ses tidlig på våren er tysbast og kinakrossved. Videre vil nok mange vente at japanmagnoliaen ved Plantevernbygningen setter full blomsterprakt, men da er man fort i mai, avslutter Often. 

Kinatrollhassel i full blomst ved Vitenparken på NMBU.

Kinatrollhassel i full blomst ved Vitenparken på NMBU. Foto:

Stor snøklokke ved boksmia på NMBU.

Stor snøklokke ved boksmia på NMBU. Foto:

 

Artikkeltags