Nordre Follo kommune – politisk renkespill

Av
DEL

MeningerEtter en noe lurvete valgkamp og påfølgende valg, skal makten fordeles og partiene få sine mer eller mindre fortjente politiske bein.

Plutselig blir kommunevalget i Nordre Follo redusert til en formell øvelse. Ut av stokken trekker Høyre og Ap et nytt umeldt kort, faller hverandre om halsen og meddeler at de skal samarbeide tett politisk om drift og virksomhet av den nye kommunen i de påfølgende fire år. Dette er fullstendig ukjent for de øvrige politiske partiene i kommunen; og selvsagt også for uinnvidde velgere!

Med ett skal kommunen styres av et forretningsministerium/administrasjonsråd bestående av 25 koryfèer fra Høyre og Ap. «Noen har snakket sammen».

Tilbake står 22 andre kommunestyremedlemmer, slitne etter valgkamp og annet valgstyr. Trolig med en paralyserende avmaktsfølelse, uten politisk innflytelse, redusert til gisler og sandpåstrøere.

Her står man overfor et kupp som er fullt på høyde med de krumspringene AKP ml foretok seg i fagbevegelsen på 70-tallet!

Undertegnede synes ikke dette er greit. Min sans for fair-play tilsier at man i hvert fall i valgsammenheng, spiller med tilnærmet åpne kort. De sakene et parti prioriterer, og de løftene som gis til velgerne, sammenfattes i et program. Gjennom valgkampen avklares eventuelle samarbeidssaker og -parter. Det hele skal, så langt som mulig, overholdes. Til sammen utgjør dette en politisk overenskomst, som velgerne skal ta stilling til gjennom valg. Når du deltar i et kommunevalg, gir du tillit til personer som du antar vil gjøre en god jobb for lokalsamfunnet.

Det politiske renkespillet som Høyre og Ap oppviser etter valget, finner jeg usedvanlig lite tillitsvekkende. Og det torde være ganske mange av Høyres og Arbeiderpartiets egne velgere som har sammenfallende syn, uavhengig av partitilknytning.

Jeg har siden jeg fikk stemmerett, stemt ved 11 kommunevalg og ansett det som en viktig politisk handling. Det første kommunevalget i Nordre Follo kommune blir for meg totalt meningsløst. Jeg sitter tilbake med en tilnærmet komplett politikerforakt, og betviler sterkt at jeg kommer til å stemme ved framtidige valg i NFK. Jeg føler meg fralurt min demokratiske medbestemmelsesrett!

Øivind Løkenhagen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags