Oppegårds ordførerkjede skal brukes av Nordre Follo

KJEDEGAVE: Thomas Sjøvold med Oppegårds ordførerkjede, som også skal være kjede for Nordre Follo kommune. foto: Oppegård kommune

KJEDEGAVE: Thomas Sjøvold med Oppegårds ordførerkjede, som også skal være kjede for Nordre Follo kommune. foto: Oppegård kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

Oppegårds ordførerkjede legges ikke i skuffen når Ski og Oppegård slår seg sammen til Nordre Follo. Storkommunens første ordfører skal ikle seg Oppegårds ordførerkjede.

DEL

FOLLO: – Kommunestyrene i Oppegård og Ski har vedtatt at det er Oppegårds ordførerkjede som skal brukes av den fremtidige storkommunen, sier ordfører Thomas Sjøvold i Oppegård.

Forklaringen på dette er at kjedet i Oppegård har Kongebordet på Den Fredrikshaldske Kongevei som hovedmotiv. Ettersom kongeveien også går gjennom Ski aksepterer Oppegårds nabokommune denne løsningen.

Her kan du lese mer om kommunesammenslåing i Follo

Vil ta vare på det gamle

Ordførerkjedet i Ski har tre sammensatte hestehoder, som symboliserer Skeidar, en arena for hestekamp, det samme som kommunevåpenet. Ordførerkjedet ble godkjent i 1986, og ble først benyttet av ordfører Ingvill Raum (1976-87).

Ingvills forjenger i ordførerstolen, Thorleif Løken hadde også et ordførerkjede. Dette ordførerkjede var litt annerledes utformet, men lignet en god del på dagens kommunevåpen. Kjedets vignett hadde tre hestehoder i en sirkel. Det ble utformet i forbindelse med byggingen av den nye fløyen i rådhuset i 1975.

Ordførerkjedet i Ski blir tatt i bruk frem til kommunene slår seg sammen. Det er ikke bestemt hva som skjer med kjedet videre.

– Jeg håper ordførerkjedet blir tatt vare på som et historisk element når den nye storkommunen tar over, sier ordfører i Ski Tuva Moflag.

Det var ingen uenighet da det skulle bestemmes hvilket ordførerkjedet som skulle bli brukt av den fremtidige kommunen.

– Istedet for å lage noe nytt, ville vi ta i bruk noe vi allerede har fra før. Og siden ordførerkjedet i Ski har kommunevåpnet som det sentrale, var det ikke aktuelt å bruke kjedet som det nye for den fremtidige kommunen Nordre Follo, sier Moflag.

Jubileumsgave i 1965

Oppegård Sparebank, som ikke lenger eksisterer, ga ordførerkjedet til kommunens 50-års jubileum i 1965.

– Ettersom Oppegårds kommunevåpen kom mange år senere, valgte giveren et annet symbol, altså Kongebordet, sier ordfører Sjøvold.

Til sammen ni ordførere i Oppegård har hatt ordførerkjedet rundt halsen. Den første var Arbeiderpartiets Erling Erichsen (1964-67). Resten har vært Høyre-ordførere.

Kongen rastet her

Kongebordet, som består av to steinheller, ligger langs Oldtidsveien mellom Fløisbonn og Grønliåsen i Oppegård. Hellene skal første gang være omtalt i Kong Sverres saga fra 1200-tallet som en «omfallen bauta» eller minnestein.

På Oppegård kommunes hjemmeside kan man lese at det er knyttet et opphavssagn til steinen. Det forteller at navnet er blitt til fordi en konge skal ha rastet her under rideturer over Grønliåsen. Dette kan enten være Kong Sverre eller Kong Carl XII.

Kongeveien er en av landets best bevarte oldtidsveier og gikk fra Christiania over Grønliåsen til Fløisbonn og videre sydover gjennom Ski mot Ås. Dette var en ride- og kløvvei. Ved Kongebordet har Oppegård Historielag satt opp en informasjonstavle for Oldtidsveien og Kongebordet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken