Gå til sidens hovedinnhold

Norge er klar til å starte vaksinering i slutten av desember

Statsminister Erna Solberg (H) sier første vaksineleveranse kan komme i slutten av desember, og at Norge da er klar til å starte vaksinering.

Tirsdag kom nyheten om at EUs legemiddelbyrå kan godkjenne Pfizer-vaksinen 21. desember.

– Det er en gledelig nyhet at den første godkjente vaksinen kan komme allerede før årsskiftet. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun sier at alle kommuner skal ha klare planer for vaksinering 18. desember.

– Første leveranse kan komme i slutten av desember, og Norge er klar til å iverksette vaksinering allerede da. Dette vil sannsynligvis være en mindre leveranse, sier Solberg.

Les også

Maria (32) har tøffe dager som sykepleier på Solborg: – Helt forferdelig situasjon

Høie med klar advarsel før jul: – Det må man ikke gjøre

- Vi opplevde økt smitte gjennom høsten, og derfor er det ekstra belastende å gå inn i julen i karantene, men vi er nødt til å fortsette med ordningen med karantenehotell. Fra 13. desember er det imidlertid slik at karantene kan gjennomføres på egnet sted med oppholdsrom, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland innledningsvis.

- Det er viktig at alle følger de rådene som gjelder. Hvis alle følger karantenereglene får vi smitten ned og vi kan raskere komme tilbake til normalen, la hun til.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte at tiltakene har begynt å virke, men at det er for tidlig å senke skuldrene.

- Selv om smittetallene er høye har de begynt å flate ut. Men nedgangen har stoppet opp, sa Høie.

- I sum betyr det at vi ikke kan senke skuldrene. Vi må holde i gang tiltakene som vi vet hjelper. Det er naturlig at samvær tar seg opp i forbindelse med jula, og vi blir ikke overrasket hvis vi ser en økning i smittetall etter jul, sa FHIs avdelingsdirektør Line Vold, ifølge Nettavisen.

- Det skal man ikke gjøre

Høie fortalte videre at vi må være forberedt på at Norge går inn i det nye året med økte smittetall.

- I julen skal noen reise hjem og noen kommer fra utlandet. Flere vil møtes i sosiale samvær og det kan føre til press på smittetallene. Vi fortsetter derfor med de nasjonale tiltakene til andre halvdel av januar. Jeg hører også historier om at folk lar være å teste seg for å slippe og feire jul i karantene, men dette skal man ikke gjøre, hvis man har symptomer eller mistanke om at man er smittet. Da skal man teste seg, sa helseministeren.

Høie kom også med en klar advarsel til arbeidsgivere som prøver å jukse med karantenereglene.

- Arbeidstilsynet vil komme oftere på besøk, var helseministerens krystallklare beskjed.

- Arbeidstilsynet vil få tilgang til registre, men dette vil vi komme tilbake til. Dette er bra for politiet. Dette skal benyttes av offentlige myndigheter, sa justis- og beredskapsministeren.

Les også

– Det er utvilsomt mange slitne folk, og mange har jobbet mer enn man kan forvente

egativ test på dag sju

Helse- og omsorgsministeren fortalte videre at en negativ test på dag sju vil være tilstrekkelig for å komme ut i karantene, men at Helsedirektoratet vil beholde dagens karanteneregler til i hvert fall etter jul.

- Jeg deler denne vurderingen, fastslo Høie.

Helsedirektoratet fortalte at kommunene er sterkt belastet, når det gjelder testkapasitet.

- Derfor kan dette gjennomføres etter jul, når det er mindre reising og mindre press, sa assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen.

Fornøyd med Oslos håndtering

Høie sa også noen ord om Oslo som har de strengeste tiltakene i landet.

- Det har vært en positiv utvikling. Jeg støtter byrådets forlenging av tiltakene. Det er likevel en jobb som må gjøres fremover, sa han på spørsmålet til Nettavisen.

Høie understreket også nok en gang at ingen må hvile på laurbærene.

- Ser vi til Danmark, så kan vi også havne der. Smittetallene er fortsatt for høye. I forrige uke snakket vi om hvorfor Trøndelag har lave smittetall, men her i dag er ikke situasjonen slik lenger. Der ser vi hvor fort ting kan endre seg, sa helseministeren.

Kommentarer til denne saken