Det siste året har enkelte politikere flere ganger forsøkt å definere det typisk norske «vi». «Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Det synes jeg er bra. Vi kan tåle å bli mye tydeligere ellers i året også», har f.eks. kulturminister Linda Hofstad Helleland sagt. Ministeren har også fremhevet sjokoladeproduktet Kvikk Lunsj som typisk norsk.

Kvikk Lunsj = Kit Kat

Aftenpostens kommentator Joacim Lund spør hvem som omfattes av disse politikernes «vi». Med rette: Et sjokoladeprodukt er basert på bønner fra kakaotreet, som hører hjemme i Sør-Amerika selv om det også dyrkes i andre tropiske strøk. Ifølge Wikipedia tilsvarer Kvikk Lunsj sjokoladeproduktet Kit Kat eller KitKat. Det ble i 1935 introdusert på det engelske markedet av Rowntree Limited som «Rowntree’s Chocolate Crisp» i 1935.

I 1968 ble selskapet for øvrig kjøpt opp av Nestlé. Freia var derimot norsk til det ble kjøpt opp av Mondelēz International i 1993. Ordet «lunsj» er lånt fra engelsk «lunsj», som igjen er en kortform av «luncheon». Ordet «kvikk» har germansk opphav. Den separate skrivemåten «Kvikk Lunsj» er et lån fra engelsk.

Kristendommen ikke særlig norsk

Ved en undersøkelse i 2009 regnet ca. 27 prosent seg som «personlig kristne», dvs. at de tror Jesus er veien til frelse. Ministerens «kristne tro» omfatter altså langt fra folk flest. Og de norske kristnes andel av kristenheten kan regnes i promiller. Kristendommen er altså ikke spesielt norsk. Det samme gjelder Sylvi Listhaugs kors – for øvrig et symbol som fantes lenge før kristendommen.

Det eneste typisk norske ved dette er nok disse politikernes forsøk på å definere det typisk norske.