Gå til sidens hovedinnhold

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse til Maja S. K. Ratkje: – Jeg er helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt.

Se Maja S. K. Ratkje i aksjon i denne videoen på et instrument du nok aldri før har sett maken til. Nå har hun også vunnet en gjev jazz-pris.

Komponisten fra Svartskog ble, vel fortjent, satt pris på.

NORDRE FOLLO: Buddy.-prisen er norsk jazz' høyeste utmerkelse, og i år er prisen tildelt Maja S.K. Ratkje og Solveig Slettahjell

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene, heter det i pressemeldingen fra Jazzforum.

II år har den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum valgt å hedre to musikere med hver sin Buddy-pris., som medfølger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

I skogen på Svartskog

Maja S. K Ratkje er en kjent person på Svartskog, og hun er også kjent lokalt for sitt engasjement i politikken. Østlandets Blad møtte komponisten i Operaen for et par år siden, og resultatet av dette møtet kan du se i videoen øverst i denne sak, som viser Ratkje i aksjon på et instrument du nok aldri før har sett maken til.

.Som improvisasjonsmusiker har Maja S. K. Ratkje vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. I sin begrunnelse for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner. Hun er også en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, som trenger mennesker som henne som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen.

Hun er stolt av prisen hun har fått.

- Jeg er helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, sier Ratkje om prisen.

- Det er en anerkjennelse som utøver, det er så utrolig viktig. Jeg setter vanvittig stor pris på dette, sier Ratkje

Maja S. K. Ratkje har fra før mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger.

Kommentarer til denne saken