SKI: I den andre konkurransen vi kjører i gang er temaet "Ta bilder med mobiltelefonen din". Her handler det om å formidle noe gjennom bruk av et mobilkamera.

Å ta gode bilder med mobilkamera kan være en utfordring for mange. Om du øver deg og prøver ut forskjellige vinkler, så er det utrolig hvor mange kule bilder du kan ta.

- Mobilen er et redskap du har med deg over alt. Det gjør at du lettere kan fange et øyeblikk som du kanskje ikke hadde hatt tid til å fange opp om du skulle drasset rundt på et systemkamera, sier fotograf og general for Norsk Naturfotofestival Magnus Reneflot.

Det finnes mange fordeler med bruk av mobilkamera. Du har det alltid tilgjengelig, alle har det, du kan dele bilder direkte fra telefonen og det er bra oppløsning og kvalitet. Prøv deg fram og du kan få mange fine bilder.

- Mobilkameraet mitt kaller jeg bare for minnekamera. Det er her de fleste bildene mine blir tatt. Når jeg skal ut på jobb og ta ordentlige bilder, så har jeg med systemkamera, sier Reneflot.

Øyeblikket er avgjørende

- Det er ikke kvaliteten på kameraet som er avgjørende for hvordan et bilde blir, det er fotografen og øyeblikket. Du trenger ikke et avansert speilreflekskamera for å ta et bra bilde, sier Reneflot.

Et mobilkamera har én linse, og en ekstrem dybdeskarphet. Det gjør at du ikke vil klare å bestemme hvordan bakgrunnen skal være. Med et speilreflekskamera har du flere muligheter, og du kan bruke linser som gir en veldig liten dybdeskarphet.

- Utfordringen med mobilkamera er dybdeskarphet. Når du tar bilder med mobilen så må du gå tett på motivet. Når du tror du er nærme nok, gå enda nærmere, sier Reneflot.

Flere muligheter

Hobbyfotograf Lars G. T. Andresen har gode erfaringer når det kommer til bruk av mobilkamera og systemkamera. Han driver instagramkontoen @oyeblikkets_stillhet, og legger ut mobilbilder og bilder tatt med systemkamera.

- Selv om mobilkameraene har blitt veldig bra, så er det ingen tvil om at man har flere muligheter med systemkameraene, sier Andresen.

I full dagslys, med solen i ryggen, kan nesten hvilket som helst kamera ta bra bilder. Enten det er mobilkamera eller systemkamera. Det er når motivene blir litt mer krevende at vi kan se forskjell på mobilkamera og «ordentlig» kameraer.

Redigering av bilder

Det finnes flere fordeler og ulemper ved bruk av mobilkamera.

-Mobiltelefonen har du alltid med deg, det er bra nok kvalitet til å dekke de aller fleste behov. Vi må ikke glemme at kvaliteten på et mobilkamera er bedre enn hva etBilde kompaktkamera hadde for kun få år siden, sier Andresen.

Bruker du mobiltelefonen er det også mye enklere å foreta redigering av bilder direkte på telefonen, for så å dele det direkte via meldinger eller på sosiale medier. Det finnes mange forskjellige redigeringsprogrammer direkte på mobiltelefonen, noen som koster penger og mange som er gratis. 

- Jeg bruker ytterst sjeldent noen former for redigering og filter, men beskjærer og foretar justeringer i farge, lys, skarphet og fjerner støy, sier Andresen.

Det finnes også mye annet morsomt du kan ta bilder av med mobiltelefonen, blant annet selfies, som har vært på alles lepper de siste årene. Definisjonen på selfies er «et bilde som en tar av seg selv, typisk med en smarttelefon eller et webkamera, og laster det opp på et sosialt medium». Her er noen eksempler på typiske selfies: Speilselfie (du smiler og ser ned på telefonen mens du trykker på utløserknappen), strandselfie (ta bilde av føttene dine på en solseng i syden med det turkise vannet i bakgrunnen), gymselfie (poser med vekter eller vis frem musklene dine i speilet på treningsstudioet) og toalettselfie (vipp hodet en liten tanke til siden og server et stort smil inn i speilet). I denne konkurransen vil ikke selfie være tilstrekkelig for å vinne, men vi gleder oss til å kanskje se noen morsomme selfies fra dere lesere.

For å delta i konkurransen må du legge ut bilde innenfor temaet på Instagram. Husk å hashtagge med #folloliv og #norsknaturfotofestival. Det trekkes en vinner i hvert tema som får bilde sitt utstilt under festivalen, du vil også bli belønnet med premier fra Japan Photo. Det vil også være en hovedvinner som velges fra temavinnerne.