SKI: I den fjerde delen av fotokonkurransen er temaet "følelser". Her handler det om å klare å fange en følelse på kamera. Noen av stikkordene kan være glede, sorg, humor, ensomhet, kjærlighet, frihet eller forventninger. Her er det bare fantasien som setter en stopper.

Å uttrykke følelser ved bruk av bilder kan være både enkelt og vanskelig. Bilder skal tolkes og vi vil gjerne forstå hva som blir formidlet.

- Bilder er kommunikasjon og i likhet med verbal kommunikasjon er det en god regel å ikke gjøre ting for kompliserte, sier fotograf og general for Norsk Naturfotofestival Magnus Reneflot.

Gjenkjennelse

Når du skal ta bilder som fanger en følelse må du tenke på at du skal fange et øyeblikk som kanskje bare varer i noen få sekunder. Vær diskret når du tar frem kameraet, slik at objektet ikke føler seg presset til å posere.

- Stikkordet er gjenkjennelse, at de som ser bildene kan kjenne seg igjen i noe når de ser bildene, ofte opplevelser av personlig art, forteller Reneflot.

En typisk situasjon når det gjelder formidling med bilder er at andre ikke klarer å ta del i opplevelsen. Vi viser frem bilder og forventer at de forstås og at bilder formidler det vi har opplevd. Slik er det sjelden.

- Som betrakter var vi ikke tilstede i hendelsen og vil ha problemer med å bli revet med. Jeg anbefaler å forenkle bildene mest mulig, “Less is more” gå tett på og utelukke informasjon som kan forkludre, sier Reneflot.

Ulike tolkninger

Du som fotograf kan ønske å ta bilder som åpenbart legger opp til ulike tolkninger. For eksempel vil bilder med farger kontra svart/hvitt, tolkes forskjellig. Fargebilder er mer lystige enn svart/hvittbilder som ofte oppfattes som dystre.

- Noen ganger kan et fotografi vekke sterke følelser og fremtvinge uventede reaksjoner hos enkelte. Følelser som oppstår ubevisst som følge av tidligere opplevelser og erfaringer, sier Reneflot.

Følelser kan være både positive og negative og tilsammen utgjør følelsene personligheten til hver enkelt av oss.

Bildeserie

Det kan være vanskelig å forklare hvordan man skal ta et bilde som fanger en følelse. For å vise hvilke følelser du kan få frem på kamera, er det lurt å finne inspirasjon i andre bilder. Vi har samlet sammen et knippe bilder fra profesjonelle fotografer som du kan kose deg med.

For å delta i konkurransen må du legge ut bilde innenfor temaet på Instagram. Husk å hashtagge med #folloliv og #norsknaturfotofestival. Det trekkes én vinner i hvert tema som får bilde sitt utstilt under festivalen, du vil også bli belønnet med flotte premier fra Japan Photo. Det vil også være én hovedvinner som trekkes utifra de seks temavinnerne. Alle vinnerne vil bli kåret av en jury bestående av profesjonelle fotografer, uken før Norks Naturfotofestival. Alle vinnerne vil bli kontaktet.

Bildeserie

Bilder som gjenspeiler følelser