SKI: I den tredje delen av fotokonkurransen er temaet "motlys". Her handler det om å bruke motlyset til din fordel når du tar bilder.
Mange er redd for å ta bilder i motlys. En tommelfingerregel er at man alltid skal ta bilder med solen i ryggen, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet. Lek deg med kameraet, prøv deg frem og du kan bli overrasket over hvor mange fantastiske bilder du får.
- Å ta bilder i motlys kan være en utfordring samtidig som det gir deg muligheter til å jobbe kreativt, sier fotograf og general for Norsk Naturfotofestival Magnus Reneflot.
Første regel som er viktig å huske på når du tar bilder i motlys er at du aldri må ta bilder rett mot solen, med mindre det du tar bilder av er stort nok til å skjule hele solen slik at man får en slags «glorie» rundt motivet.
Vær kreativ
Når du tar bilder i motlys, treffer lyset midt i mot og du får ofte skjemmende reflekser inn i linsa, som gir bildet et sløret uttrykk. Bildene blir ofte for mørke og kontrasten blir også lavere.
- Et godt tips er å bruke en solblender på linsa eller skjerme med en hånd slik at linsa ikke treffes av det sterke lyset, sier Reneflot.
En annen mulighet er å gjemme sola såvidt bak et eller annet. For at bildene ikke skal bli for mørke, kan du eksponere litt lysere og velge en lenger lukkertid i kamera enn det lysmåleren i kamera foreslår.
If you can't beat it, join it.
Fotografering i motlys kan gi kule effekter som en skinnende glorie eller skape fine silhuetter. Motiver som blader og løv som er litt gjennomsiktig kan også bli veldig fint med lys bakfra.
Utrykket," If you can't beat it, join it" er noe å tenke på dersom du ikke har forsøkt det.
- Refleksene i linsa kan skape uventede effekter om du leker deg. Om du har et speilreflekskamera med en liten telelinse eller makrolinse (spesiallinse til nærfotografering) kan du fotografere gjennom en forgrunn ( f.eks gress med duggdråper) til et motiv som ligger lengere unna, sier Reneflot til ØB.
Ved bruk av stor blenderåpning får du liten dybdeskarphet, forgrunnen blir helt uskarp og refleksene fra vanndråpene i forgrunnen blir store, men bakgrunnen blir skarp.
- Det er veldig spennende, du vil oppdage en helt ny verden og du vet aldri helt hva resultatet blir fordi du ikke har kontroll på refleksene, sier Reneflot.
- Les også: Ta bilder som forteller en historie
Vær leken og tenk utenfor boksen, det er utrolig hvor mange kule motiver du kan få frem.
For å delta i konkurransen må du legge ut bilde innenfor temaet på Instagram. Husk å hashtagge med #folloliv og #norsknaturfotofestival. Det trekkes en vinner i hvert tema som får bilde sitt utstilt under festivalen, du vil også bli belønnet med premier fra Japan Photo. Det vil også være en hovedvinner som velges fra temavinnerne.
Alle bildene i denne artikkelen er tatt av fotograf Magnus Reneflot.