SKI: Nå er det få timer til naturfotofestivalen i Ski åpner, og denne helgen vil du se Stein Kristian Martinsen gå så ubemerket som mulig opp og ned av scenen i Rådhusteatret, feste mikrofoner og sørge for at foredragsholderne har friskt vann. Lederen av Naturvernforbundet Ski er en av de lokale som gjør en frivillig innsats for Norsk naturfotofestival. Selv er han en ivrig fotograf.

Juryen er imponert over de beste bildene til fotokonkurraransen 

– Jeg tilhører Sverre M. Fjelstad- generasjonen, og husker filmene fra da han gikk rundt på truger med et Super 8 kamera og viste oss hakkespett og bever.

Den store fotolykken for Martinsen er ikke å reise ut i verden for å feste tiger eller isbjørn til brikken.

– Den nære naturen er undervurdert. Har jeg kommet meg ned på alle fire i ei blomstereng med makroobjektivet, kan jeg bli der i mange timer. Dette er også en måte å være med og bevare naturen på. Du viser både skjønnheten og det sårbare, og får øynene opp for at denne naturen må du ta vare på, sier Ski-mannen.

Tom Dyring reiser verden rundt i jakten på ville dyremotiver 

Til daglig jobber han innen IT-bransjen, men hobbyen er dratt så langt at han har gitt ut boken «Hvaler for landkrabber», og han forsyner turistkontoret i Fredrikstad med flotte bilder.

Skjuler det negative

De fleste som fotograferer natur, vil fremheve det vakre.

– Vi sorterer ofte bort flathogst, forsøpling og høyspentmaster. Da får vi inntrykk av at det er mer uberørt natur enn det faktisk finnes. Det beste med Follo i dag er at vi bor midt i Sørmarka, og tettstedene er som øyer i skog- og jordbruksområder. Det er derfor jeg er imot å bygge sammen Ski og Langhus eller Ski og Ås i fremtiden. Da er det bedre med noen høye, slanke hus i sentrum av Ski.
Under Naturfotofestivalen skal Stein Kr. Martinsen gjøre jobben som lyd- og vannmann. Dette fører også til at han vil få med seg alle foredragene fra fredag til søndag.

– Hva ser du mest frem til?

– Det blir interessant å se Lill Haugens undervannsbilder. Audun Rikardsen tøyer fotogrenser, og er en type i seg selv. Samspillet mellom fotograf Bård Løken og forfatter Erlend Loe, ser jeg også frem til.

Har du noe favorittdyr?

– Det må bli gaupen. Jeg har aldri sett den. Bare sporene, sier mannen som har tilnavnet Gaupe-Stein, for sittengasjement for å verne Gaupesteinsmarka.