UKRAINA: Regjeringen fraråder også alle reiser til Ukraina.

– Akkurat nå kan folk bestille billett hjem, det går fortsatt rutefly og det er mulig å komme seg ut med bil. Men vi vet ikke hvor lenge dette fortsetter, så det er viktig at folk kommer seg hjem fortest mulig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

Umiddelbart

Departementet fraråder også alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 25 mil fra den ukrainske grensa, og alle reiser til Hviterussland med unntak av hovedstaden Minsk.

De nye reiserådene trer i kraft umiddelbart.

I en pressemelding skriver forsikringsselskapet If/Europeiske at de dekker avbestillingskostnader som kunden blir sittende igjen med etter refusjoner fra fly- og reiseselskaper. I tillegg vil If bistå alle som trenger hjelp, med å komme seg hjem fra Ukraina.

- Hver gang det endres på reiserådene merker vi en økt pågang hos oss. Nå er vi opptatt av at kunder som blir berørt av disse reiserådene skal få god informasjon, og vite at vi er der for dem enten de allerede er på en reise til disse områdene, eller nå må kansellere en planlagt tur, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring i pressemeldingen.

- Vi dekker avbestillingskostnader kunden blir sittende igjen med selv. Altså utgifter som fly- og reiseselskapene ikke er pliktige til å refundere. Dette fordi man ikke har gyldig forsikring hvis man reiser til et område som er omfattet av UDs reiseråd på avreisetidspunktet, sier Handeland.

Ber folk lytte

Er man på allerede på en reise i et land eller område som blir omfattet av reiseråd stiller saken seg selvsagt annerledes, ifølge forsikringsselskapet. Da vil man ha gyldig forsikringsdekning til man kommer hjem.

UD oppfordrer alle nordmenn i disse områdene om å snarest mulig forlate disse ved hjelp av ordinær, kommersiell transport. Utenrikstjenesten kan nemlig få problemer med å yte konsulær bistand dersom situasjonen tilspisser seg.

- Vi anbefaler alle å lytte til UDs oppfordring, for sikkerhetssituasjonen er spent. Når norske myndigheter ønsker at nordmenn ikke skal oppholde seg i disse områdene, ønsker vi naturligvis heller ikke at kundene våre skal det. Derfor vil vi selvsagt hjelpe de som trenger det med å komme seg hjem, sier Andreas Handeland.

Folk bes registrere seg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte fredag om en reell risiko for væpnet konflikt i Ukraina.

Hvis sikkerhetssituasjonen skulle forverre seg, vil utenrikstjenesten ha begrenset mulighet til å hjelpe norske borgere i områdene. Utenriksministeren ber folk registrere seg i reiseklar-appen eller på reiseregistrering.no.

– Utenrikstjenesten arbeider nå med å få total oversikt over alle nordmenn som befinner seg i Ukraina. Vi oppfordrer alle til å registrere seg slik at vi kan komme i kontakt på telefon eller epost, sier Huitfeldt.

Ambassaden i Kiev vil fortsatt være bemannet, men familiemedlemmer av ambassadeansatte reiser hjem, opplyser Huitfeldt.

USA, Sør-Korea og Nederland

Også USA, Storbritannia, Sør-Korea, Nederland og Danmark har i løpet av det siste døgnet bedt sine innbyggere om å forlate Ukraina på grunn av krigstrusselen. Sverige og Danmark har foreløpig ikke kommet med lignende råd. En rekke land har allerede frarådet ikke-nødvendige reiser til Ukraina.

Utenriksdepartementet har siden 24. januar frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina.