NETTAVISEN: Olaug Flakne er bryggerimester hos Ringnes, og med det innebærer det jobbreiser de fleste ølelskere bare kan drømme om.

I starten av mai var Flakne i USA på «The World Beer Cup» som er den mest prestisjefulle ølkonkurransene i hele verden. Flakne ble invitert av arrangørene til å være dommer.

Konkurransen tar sted annethvert år, og i 2022 ble det avholdt i Minneapolis.

– Ølkonkurransen pågikk over tre heftige dager hvor jeg bedømte totalt 150 øl. Jeg fikk brynet meg på disse ølstilene: German-Style Pilsenere, Wood- and Barrel-Aged Strong Beer, International Light Lager, South German-Style Hefeweizen, Munich-Style Helles, German-Style Schwarzbier, Non-Alcohol Beer, Classic Irish-Style Dry Stout.

De fleste er veldig profesjonelle

Det ble sendt inn 10.542 øl fra 2493 forskjellige bryggerier og 57 land. Det var totalt 103 ølkategorier man kunne konkurrere i.

Vi fikk ikke vite hvilke kategorier vi skulle være dommer i før 15 minutter før. Det var en spenning rundt frokostbordet den dagen.

Alle ølene blir anonymisert for å sikre en rettferdig konkurranse.

Over tre dager måtte Flakne evaluere rundt 50 øl hver dag for å komme i mål. Da konkurransen var ferdig hadde Flakne smakt på rundt 150 øl.

– Jeg hadde tre ulike ølstiler før lunsj og tre ulike ølstiler etter lunsj. Man evaluerer mellom ni og tolv prøver i hver runde.

Ølsmaking krever at du drikker ølen for å gjøre en grundig evaluering, og du kan ikke spytte den ut slik man gjør med vinsmaking.

Men Flakne mener man ikke drikker så mye at ting går galt.

Smak er viktig, men mye av bedømmingen foregår ved lukt. Vi ser også på alt fra farge, skum og klarhet. Vi vurderer bismak, humlekarakter, maltkarakter og balanse. Og ikke minst, om prøven treffer innenfor riktig ølstil.

Selv om mange kan tro dette er tidenes fyllefest, kan Flakne avkrefte dette.

– De fleste er veldig profesjonelle og det er ingen som drikker seg brisne. Det er også kjeks og vann ved bordet.

Likevel påpeker hun at noen av ølene har 15 prosent alkohol i seg.

Man trenger bare noen munnfuller for å gjøre en god vurdering.


Les også: Vil fjerne de kristne helligdagene og ha slutt på røde dager midt i uka

Ingen norske bryggerier utmerket seg

Flakne kan også fortelle at mange prøver å få seg en dommerplass i den prestisjefulle konkurransen.

– De som er inne i «poolen» med dommere blir spurt om de har lyst til å delta. Det er veldig stas å bli invitert igjen. Mange jobber år etter år som frivillige for å skaffe seg en plass da det er veldig mange som har lyst til å være dommer.

I forkant av konkurransen måtte Flakne svare på spørsmål som angikk noe helt annet enn hennes øl-kompetanse.

De ønsker en balanse mellom menn og kvinner, og bredde i panelet med god miks av dommere med ulike bransjebakgrunner og som kan øl og sensorikk. De vil også ha flest mulig land representert.

Ringnes hadde ikke sendt inn et bidrag, men ingen norske produkter nådde opp i en av de 103 kategoriene.

Ingen norske bryggerier utmerket seg. Verken til gull, sølv eller bronsje, forteller Flakne.

Konkurransen tar sted annethvert år, men grunnet koronapandemien ble eventet avlyst i 2020.

Til tross for at Flakne er ekspert, forteller hun at hun ikke er kjent med alle ølstilene som kan dukke opp på turneringen.

– Før konkurransen gir man en indikator på hvilke stiler man er veldig godt kjent med. Det hadde jo ikke vært rettferdig for deltagerne hvis de hadde dommere som kun var «litt» kjent med deres kategori.

Bryggerisjefen kommer hjem med ny inspirasjon som kanskje norske kunder en dag får glede av.

– Jeg fikk noen gode ideer som jeg vil ta med til produktutviklingsavdelingen. Spesielt var det masse spennende i ølkategorien «Herb and Spice Beer», hvor ulike øltyper er smakssatt med urter og krydder.

Les også: Advarer mot ny betalingstrend: – Feil vei å gå