Gå til sidens hovedinnhold

Stoppested Ås for NRKs sommertog

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er bare å merke seg datoen allerede: Torsdag 17. august stopper NRKs sommertog i Ås. – Kom med forslag til hva vi skal vise frem, oppfordrer ordfører Ola Nordal.

ÅS: Etter flere sesonger til vanns med Sommerbåten, trekker NRK-teamet innover i landet og reiser skinnelangs. Sommertoget starter i Rognan i Nordland og ender i Sarpsborg i Østfold. Tredje siste stopp på ruten er Ås. 17. august vil altså alles oppmerksomhet være rettet mot universitetsbygda. Ordfører i Ås, Ola Nordal, sier til ØB at det er flott at NRK kommer til Ås.

– Ås er et spennende sted, og vi har mye å vise frem. Nå oppfordrer jeg alle til å komme med forslag om hva vi kan trekke frem fra det rike kulturlivet og studentlivet i Ås, ivrer Nordal.

ØB sendte oppfordringen videre til ulike aktører i bygda. Rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit er ikke i tvil:

– Det må jo bli NMBU! kommer det spontant, før hun ramser opp konkrete forslag:

NMBU-parken, kåret til Årets grønne park. Unikt parkanlegg i Norge, i nyklassisistisk stil. Urbygningen fra 1901. Totalrenovert for 500 millioner, ferdig 2016. Historisk praktbygg og toppmoderne studentsenter. Utbyggingen for flytting av veterinærhøgskolen til Ås. 7 milliarder og et av Statsbyggs største prosjekt noensinne! Studentsamfunnet: Unikt studentmiljø med verdens beste studenter. Vitenparken Campus Ås. Nytt grønt vitensenter på NMBU.

– Det er utrolig mange muligheter, men om sommertoget skal stoppe i Ås, er det klart det må stoppe på Norges vakreste Campus!, fastslår rektoren.

Line Westgaard i Ås sentrumsforening blir også oppglødd av nyheten.

– Supert! Uansett vil vi i Ås Sentrumsforening gjøre det vi kan for å skape god stemning og aktiviteter for dem som tar turen ned til sentrum denne dagen! sier Westgaard og formidler forslag fra andre i sentrumsforeningen:

Et besøk hos Andelslandbruket på Dyster. Dette kan kobles med landbruksroboten «Thorvald", som Saga Robotics nå reiser verden rundt og presenterer. Og hva med en visitt hos Ole Egge i Kroer, hvor hønene skaffer graviditetstester til Kina. Dessuten nevner Myfanwy på Ås Kulturhus et veldig spennende og aktuelt prosjekt som heter HAV, med formål om å skape god integrasjon med flyktninger. Initiativtager er Knut Werner Lindeberg Alsen.

ØB har utfordret flere kulturpersonligheter direkte, og spurte:

– Vil du bli med dersom NRK ønsker deg velkommen ombord i Sommertoget?

– Vi kaster oss på! Så artig at de stopper i Ås, svarer Christian Bakke etter å ha forhørt seg med de andre i bandet Falsen.

– Klart vi er med! regn med oss, svarer Venke Knutson i Poprommet, og tilbyr raust:

– Vi kan stille med kor, musikalnummer, solister, band, hva det måtte være.

Michael Grolid, virtuos på fiolin og bratsj, samt komponist svarer sånn:

- Dette høres jo veldig spennende ut! Det er egentlig perfekt timing ettersom en opera jeg har komponert skal bli spilt den 19. august i Ås kirke.  Ludvig Gudim er jo også fra Ås, og vi kunne sikkert gjort noe sammen hvis det passer for ham.

 Inger Rosenfeld kaster seg også gjerne på Sommertoget.

– Klart dette er veldig morsomt. Jeg vil gjerne være med, så kan jeg vise hvordan man lager ost og by på smaksprøver, foreslår Rosenfeld.

Boost i fjor

I fjor tjente Skibladner som NRKs Sommerbåt. Byer og steder langs Mjøsa fikk sin plass i rampelyset. Morten Midtlien er kultursjef i Hamar og kan fortelle om tilstrømming av folk både under NRK-besøket og etterpå.

– Uten å ha statistikken klar, kan jeg si at tallene for turisme var mye sterkere i 2016 enn foregående år. Skipet Skibladner fikk også et voldsomt oppsving, sier han til ØB.

I Mjøsregionen er befolkningsvekst et overordnet mål.

– Da gjaldt det å ta innover seg hvilken potensiell kraft det lå i å få oppmerksomhet fra hundre tusenvis av tv-seere og 15-20.000 mennesker som samlet seg om arrangementet, påpeker Midtlien.

Kultursjefen i Hamar er ikke i tvil om at NRK-besøket legger til rette for å bygge stolthet, engasjement og å samle folket. Før Sommertoget kommer, har han følgende råd til Ås:

– Mitt tips er å samle all kompetanse som bør og skal mene noe om markedseffekten. Det kan være folk fra reiselivet, næringslivet og kultursektoren. Så gjelder det å bestemme seg for hva som er målet. Her har Ås en mulighet til å profilere sine egne kjerneverdier. Videre kan man lage store og små tiltak omkring selve opptaket.

Midtlien er også klar på at effekten fort går over hvis man ikke følger opp i ettertid. I Hamar arrangerte de intet mindre enn en Sting-konsert et par uker etter tv-programmet.

Komplisert og krevende

NRK beskriver hele konseptet på sine nettsider slik:

– Vi besøker 40 stasjoner og 17 fylker på åtte uker. NRKs sommersatsing er både ambisiøs og utfordrende.

– Folk i NSB og Bane NOR forteller oss at dette er en mer komplisert og krevende oppgave enn hele togavviklingen under Lillehammer-OL, sier Thomas Hellum.

Sommertoget må tråkle seg frem mellom utallige passasjer- og godstog som alt trafikkerer det norske jernbanenettet.

– Samarbeidet med NSB og Bane NOR om tryggheten på stasjoner og langs sporet er derfor tett, sier Hellum.

Hellum står bak konseptet sakte-tv og har kjørt minutt for minutt med både Bergensbanen, Hurtigruta, Saltstraumen og Skibladner. Og etter 3013 og 2015 ble spørsmålet: Hva nå?

Svaret ble en togtur.

– Historien om jernbane- Norge er på mange måter historien om hvorfor vi bor der vi bor, sier Thomas Hellum.

Når NRK legger ut på sommertur blir det en del utstyr og folk å dra på. For å få plass til alt teknisk utstyr og opp mot 60 medarbeidere trengs et togsett med hele åtte vogner.

– Den ene vogna er en containervogn, og slike er vanligvis ikke å se i et passasjertog. Men det er i denne vogna vi får plass til scenen vår, og den blir et midtpunkt på stasjonen når vi kommer frem, forklarer Hellum.

Et eget NRK-helikopter henger over Sommertoget hele veien, så der toget forsvinner inn i en mørk tunnel, eller der sikten fra toget er dårlig, vil en fotograf i lufta bidra med vakre bilder fra oven.

NRK ønsker tips til Sommertoget om:

  • Artister fra stedet, både etablerte band og lokale talenter Lokal mat og drikke Er dette hjemstedet til eller kanskje ferieparadiset til en profilert nordmann?
  • Skjer det noe spennende der akkurat i år?
  • NRK ønsker tips om landskapet og bygdene som Sommertoget kjører gjennom, for på dagtid blir turen mellom de 40 stasjonene sendt minutt- for minutt.

Her er hele Sommertogets reiserute:

26. juni – Rognan

27. juni – Mo i Rana

28. juni – Trofors

29. juni – Grong

30. juni – Steinkjer

Sommertoget står i ro søndag og mandag

4. juli – Hommelvik

5. juli – Støren

6. juli – Oppdal

7. juli – Dombås

8. juli – Åndalsnes

Sommertoget står i ro søndag og mandag

11. juli – Vinstra

12. juli – Moelv

13. juli – Rena

14. juli – Alvdal

15. juli – Røros

Sommertoget står i ro søndag og mandag

18. juli – Tynset

19. juli – Elverum

20. juli – Kongsvinger

21. juli – Grorud

22. juli – Eidsvoll

Sommertoget står i ro søndag og mandag

25. juli – Gran

26. juli – Flå

27. juli – Finse

28. juli – Flåm

29. juli – Voss

Sommertoget står i ro søndag og mandag

1. august – Ål

2. august – Hønefoss

3. august – Stokke

4. august – Porsgrunn

5. august – Notodden

Sommertoget står i ro søndag og mandag

8. august – Nelaug

9. august – Marnardal

10. august – Brusand

11. august – Sira

12. august – Vennesla

Sommertoget står i ro søndag og mandag

15. august – Bø

16. august – Vestfossen

17. august – Ås

18. august – Råde

19. august – Sarpsborg

Kommentarer til denne saken