NORDRE FOLLO: En ny koronavariant er på fremgang i Europa. BF. 7-varianten er også kommet til Norge, og det er trolig den de fleste i Norge blir smittet av nå.

– Vi ser at det er en bølge på vei nå. Men det er også influensasesong, så det kan være at de som blir syke nå ikke er smittet med korona, men av vanlig influensa, sier kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann.

Anbefalingene er at man skal være hjemme hvis man er syk, selv om det ikke lenger er restriksjoner.

Hva med håndhilsing?

For mange kan det kanskje føles unaturlig å håndhilse og klemme nå.

– Hvordan er det med håndhilsing og klemming? Er det noe man bør være litt forsiktig med nå?

– Selv om koronasmitten nå øker er ikke rådene endret. Vi har ikke noe råd om å unngå klemming eller håndhilsing. Det viktigste er fremdeles å holde seg hjemme ved sykdom, og passe på å ha god hånd- og hostehygiene. Vi anbefaler å unngå å besøke personer som er i risikogruppe for alvorlig sykdom mens man er syk med luftveissymptomer slik som feber, hoste og/eller sår hals. Dersom man likevel besøker personer i risikogruppe mens man har luftveissymptomer bør man bruke munnbind.

Munnbind

– Er det spesielle situasjoner man bør ha på seg munnbind igjen?

– Det er større risiko for å bli smittet nå som smitten øker, og smittefaren er størst der mange mennesker samles. Det betyr at personer som er i risiko for alvorlig sykdomsforløp nå bør vurdere å holde seg unna store ansamlinger, og bruke munnbind ute blant folk dersom det er vanskelig å holde avstand til andre.

Oppfriskingsdose

Fortsatt er det koronavarianten BA. 5 og undergrupper av denne som har dominert etter sommeren i Norge. Men den nye varianten BF. 7-varianten utgjør nå én av ti prøver som FHI analyserer, skriver VG.

Det er uvisst om den nye varianten skiller seg ut fra de tidligere variantene, men antall mutasjoner kan tyde på at den kan omgå immunitet mer effektivt enn de tidligere variantene. Derfor oppfordrer kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann at alle dem som er over 65 år eller dem med underliggende sykdommer tar en oppfriskningsdose.

En i hver arm

– Vi oppfordrer også innbyggerne i risikogruppene om å ta influensavaksinen, da influensasesongen er på vei. Og det går helt fint å ta influensavaksinen i den ene armen, og koronavaksinen i den andre. Hvis fastlegen din har begge, er det helt greit å ta dem samtidig, opplyser Viksaas Biermann.

For øyeblikket vaksinerer smittevernteamet i Nordre Follo kommune 375 innbyggere i uken på Langhuset. Det betyr at 125 personer får vaksine tirsdager, onsdager og torsdager.

Du bestiller fremdeles time for koronavaksine, og det gjør du via Helseboka som tidligere, eller ringer 94 01 23 10 for å bestille time.

Den siste tiden har Akershus universitetssykehus (Ahus) hatt 15-20 pasienter innlagt med påvist positiv covid-19. Omlag halvparten av disse er innlagt av andre årsaker enn covid-19, opplyser sykehuset til ØB.