Ny E18 Retvet-Vinterbro er en uvanlig dårlig idé

Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For 7 milliarder kroner (4,5 milliarder skattekroner og 2,5 milliarder i bompenger) vil Vegvesenet bygge 16 kilometer firefelts motorvei mellom Retvet og Vinterbro. Vi i MDG synes det er en veldig dårlig idé.

Den nye veien vil føre oss lenger vekk fra klimamål, den bryter med nullvekstmålet for biltrafikk, bygger ned 510 mål dyrka mark (som man riktignok skal prøve å flytte på) og skyver mer trafikk ut på de bomfrie sideveiene og påfører slik mer utslipp og flere trafikkfarlige situasjoner der.

Det er særlig tre argumenter som brukes for å bygge den nye veistrekningen. For det første kan den nye reisetiden korte ned reisetiden fra gamle Østfold til Oslo med inntil 6 minutter. Det skaper flere problemer enn det løser med mer kø inn mot Oslo, og er i strid med målet om å få flest mulig reiser over fra bil til kollektiv.

Det andre argumentet for ny vei er at trafikksikkerheten på dagens E18 ikke er god nok. Men vi trenger ikke bygge ny vei for å løse det, det er faktisk motsatt: Problemet vil bli værende fordi den gamle veien uansett skal bestå når den nye bygges. Hvis vi derimot bevarer dagens E18-strekning og bruker en brøkdel av pengene på nødvendige tiltak for å optimalisere trafikksikkerheten langs veien og i tilstøtende kryss, for både bilende, gående og syklende. Uten at det fører til at trafikkmengden på sideveier øker, og uten å innføre bompenger.

Det tredje argumentet vi hører er at det kun er denne strekningen på E18 på denne siden av hovedstaden som står igjen. Men hva slags argument er det? Med de miljø- og samferdselsutfordringene Norge står overfor kan vi vel ikke forsvare å bruke sju milliarder på å bygge firefelts motorvei ett sted med den begrunnelse at vi allerede har firefelts motorvei et annet sted.

Miljøpartiet De Grønne vil at vi i stedet for å bygge en ny vei ruster opp den gamle. For pengenes, miljøets, menneskenes og sideveienes skyld. Vi har mye viktigere ting å bruke sju milliarder kroner på.

Hans Martin Enger, gruppeleder MDG Nordre Follo og Martin Løken, gruppeleder MDG Ås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken