Gå til sidens hovedinnhold

Nye regler for inn- og utreise i Europa

Regjeringen åpner for at folk fra Europa får komme til Norge fra 15. juli, hvis smittesituasjonen tilsier det.

Fra samme tidspunkt fjernes kravet om innreisekarantene for land og regioner med en tilfredsstillende smittesituasjon, skriver regjeringen i en pressemelding.

Utenriksdepartementet vil heller ikke lenger fraråde reiser til land og regioner som unntas fra krav om innreisekarantene.

– Det er land i verden som akkurat nå har en dramatisk smittesituasjon, og mange steder er det ustabilt. Med lav smitte innenlands, utgjør smitteimport fra utlandet kanskje den største risikoen for oppblussing av viruset her hjemme, sier statsminister Erna Solberg.

– Vi ser fortsatt hvordan nye smitteutbrudd, ofte lokalt og uforutsigbart, oppstår i ulike deler av Europa og verden. Samtidig kan vi ikke holde stengt for alltid. Vi må finne balansen som gir oss størst mulig trygghet og minst mulig smitterisiko, sier hun.

Utreise

Fra 15. juli åpner regjeringen for reiser til EU-/EØS-land som oppfyller kravene til smittekontroll

– Dersom det oppstår ny smittespredning og et land ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreisekarantene kunne gjeninnføres, sier helseminister Bent Høie.

Kriteriene for å fjerne reiserestriksjonene omfatter blant annet smitte i forhold til folketall og hvor stor andel som tester positivt, påpeker han.

– Sånn som det ser ut akkurat nå, ville for eksempel Tyskland vært grønt, Portugal rødt, mens Spania er det vi kan kalle for grått fordi vi nå ikke har gode nok data for å vurdere det ut fra kriteriene, sier Høie.

Hva som blir de nøyaktige anbefalingene får man vite den 10. juli, understreker helseministeren.

Kommentarer til denne saken