Om du syntes strømprisen mandag er høy, vil du ikke like hva som skjer på tirsdag:
Gjennomsnittlig pris i Sør-Norge er 26 prosent høyere enn mandag, og ender på utrolige 3,95 kroner før alle avgifter og nettleie.
Dette er nesten 6 ganger så høyt som innslagspunktet for regjeringens nye kompensasjonsordning for høye strømpriser, ifølge Nettavisen.
6,12 kroner før alle avgifter
Alle dyrest er strømmen mellom klokken 17 og 18, da prisen passerer 6,12 kroner før alle avgifter.
Det gir en pris per kWh på godt over 8 kroner inkludert alle avgifter. Det betyr at en vanlig dusj vil koste rundt 45 kroner.
Situasjonen i Nord-Norge blir derimot en helt annen: Strømprisen i samme periode er under 1/10 av hva man må betale i sør.
Her er ØBs praktiske koronajuleguide med løsninger og info du har bruk for i dagene som kommer
Skyhøye priser i hele Europa
Ifølge strømbørsen Nordpool er prisene mer eller mindre de samme i hele Sør-Norge, Sør-Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike.
Både lave temperaturer og lite vindkraftproduksjon er viktige årsaker. Norge har for tiden uvanlig lite vann i kraftmagasinene. For å unngå eksport av strøm, presses i Norge opp av høye priser i Europa.

Brrr... slik blir juleværet
Kompensasjonsordningen dekker bare litt
Regjeringen har innført en ny kompensasjonsordning for høye strømpriser. Det har blitt sagt at staten tar halve regningen for høye strømpriser.
Dette er en sannhet med modifikasjoner: Kompensasjonsordningen regnes ut basert på gjennomsnittlig strømpris i løpet av en helt måned, og kompenserer ikke for ekstrempriser i enkeltperioder.
Så langt i desember er snittprisen litt over 160 øre. Det betyr at kompensasjonsordningen vil betale halvparten av forskjellen mellom 70 øre og 161 øre - ikke forskjellen mellom 70 øre og 612 øre som er prisen tirsdag.

Erik og Ann-Kristin selger huset for 22 mill. - og bytter ut Nordre Follo med Kroatia: – Det er klart at det blir rart
Prisen har vært dobbelt så høy i England
Prisene vi betaler i Norge denne uken, er likevel ingenting målt opp mot hva England opplevde i forrige uke.
I enkelttimer hadde britene priser på både 17 og 18 kroner per kWh - før alle avgifter.
Over en million strømkunder får beholde den gamle nettleiemodellen på nyåret
Nettselskapet Elvias 940.000 kunder får inntil videre beholde dagens nettleiemodell. Også BKK Nett og flere andre store nettselskaper utsetter. I en pressemelding skriver Elvia at dette ikke er enkelt parallelt med å sikre gjennomføringen av regjeringens «strømstøtteordning» til kundene, melder NTB.
– Men etter stortingsflertallets anmodning fredag om å utsette innføringen, så innretter vi oss etter dette. Vi beholder derfor dagens nettleiemodell for privatkunder og små næringskunder inntil videre, sier Elvias administrerende direktør Trond Skjellerud i meldingen.
Han understreker imidlertid at de fortsatt mener at den nye nettleiemodellen er viktig og riktig, og at den vil komme kundene til gode i form av lavest mulig nettleie på sikt.
Flere selskaper utsetter
Ap, Sp og SV ble før helgen enige om å utsette innføringen av ny nettleieordning fra nyttår. Energi Norge mente at dette ville bli vanskelig, men allerede kort tid etter at avgjørelsen ble kjent meldte flere strømleverandører at de ville følge opp vedtaket og utsette prosessen. Blant selskapene som tidligere har varslet at de vil utsette, er Lnett i Rogaland, Haugaland Kraft Nett, Lofot Kraft, Elmea og Norgesnett.
BKK Nett viderefører også nettleien for sine 260.000 kunder med samme modell og priser som gjelder i dag.
I en pressemelding skriver selskapet at de er overrasket over snuoperasjonen i Stortinget fredag, men at de vil innrette seg.
– Vi lytter selvsagt til stortingsflertallet. Samtidig synes vi det er uheldig at en energipolitisk viktig nyordning som myndighetene selv har pålagt nettselskapene, blir utsatt bare to uker før den skal innføres, sier administrerende direktør Ketil Tømmernes i BKK Nett.
Agder Energi Nett har også mandag gjort det klart at de utsetter innføring av ny nettleiemodell. Det samme gjør Lede, et av landets største nettselskap med over 200.000 kunder i Vestfold og Telemark og Viken.
Gode tips
Til slutt skal du få noen gode tips for å spare strøm. Tipsene er utarbeidet av Thomas Iversen i Forbrukerrådet
Sjekk avtalen din
Aller først, sjekk ut hva slags strømavtale du har. Sjekk strompris.no om du vil søke etter en ny og bedre strømavtale, men heller ikke strompris.no kan gjøre noe med den faktiske høye strømprisen.
Er ikke avtalen din konkurransedyktig, bytt strømleverandør. Har du en dyr avtale kan du spare flere tusenlapper i året. Vurderer du fastprisavtaler er dette risikabelt, men kan gi en viss forutsigbarhet. Strømprisene kan falle, men hvis du ønsker å binde strømprisen er vårt råd finne en avtale kun med bindingstid i vintermånedene. Strømpris.no har også oversikt over fastprisavtaler.
Time- eller snittpris?
– Har du en såkalt spotpris-avtale, er det et spørsmål om det blir avregnet time for time eller daglig. Avregnes den time for time bør du forsøke å flytte forbruket til den tiden der strømmen er rimeligst.– Hvis hverdagen er slik at du kan unngå og bruker strøm i «rushtiden», vil timespot være noe for deg. Utover det så kan flytting av forbruk, eksempel ta en dusj på en tid på døgnet hvor strømmen er billigere, spare noen kroner i de verste periodene.
Dusj på treningen
En lang og varm dusj kan fort koste deg mellom 15 til 20 kroner. Om flere i husstanden dusjer flere ganger om dagen, blir det fort penger av det.Mange er medlem av et treningssenter. De fleste sentrene har dusjfasiliteter, og det er ikke mange som dusjer der. De dusjer hjemme. Dropp det, og dusj på gymmen i stedet.Og vil du helst ta den daglige rengjøringsrunden hjemme, så er et fullt badekar dyrere enn en dusj.
Fyr i ovnen
Har du en ovn eller peis, bruk den.Pass likevel på at veden du kjøper ikke er uforholdsmessig dyr. Vedprisene stiger også om dagen, og er du ikke oppmerksom på hva du betaler kan vinninga gå opp i spinninga.
Ikke skru av strømmen
– Jeg vil ikke anbefale folk å kutte hovedsikringen når du går på jobb. Kommer du hjem til en leilighet som er 14 grader krever det mye energi å få den opp igjen på en levelig temperatur. Det er jo også en del ting i huset som ikke er laget for å miste strømmen jevnlig, som fryser, kjøleskap og varmtvannsbereder.
Senk innetemperaturen
Senk innetemperaturen, særlig om natten og når man er på jobb. Skru ned varmeovnene, eller skru dem av.Smart kontakt er koblet til panelovnene som skrur av noen av panelovnene mens man er på jobb er eksempel på en god løsning. De sørger for at temperaturen faller noe når man er utenfor huset.
Luft effektivt
Ta heller vinduet på vidt gap en kort stund enn å ha jevnt trekk i boligen.
Unngå krisemodus
Som overordnet regel har Thomas Iversen følgende råd: – Husk, den billigste strømmen er den du ikke bruker. Og unngå å gå i kriseberedskap. Lev et så normalt liv som mulig, men spar på strømmen der du kan.