Plantehelseforskningen i Norge er 125 år

Plantehelseforskningen 125 år: – Vi er mer aktuelle enn noen gang, sier konstituert adm.dir. Nils Vagstad og divisjonsdirektør Arne Hermansen og feirer 125 år med plantehelseforskning her i landet. alle foto: Solveig wessel

Plantehelseforskningen 125 år: – Vi er mer aktuelle enn noen gang, sier konstituert adm.dir. Nils Vagstad og divisjonsdirektør Arne Hermansen og feirer 125 år med plantehelseforskning her i landet. alle foto: Solveig wessel

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sine 125 år til tross, plantehelseforskningen er på ingen måte i ferd med å gå ut på dato. Utfordringene i dag er heller større enn noen gang.

DEL

ÅS: Det som i dag er Norsk Institutt for bioøkonomi, NIBIO, kan skrive historien 125 år tilbake i tid, til 1891. Torsdag ble jubileet markert med åpent hus, utstillinger, foredrag og inviterte gjester i Fellesbygget i Høgskoleveien 7 på Ås.

Jubilanten kan se tilbake på mange betydningsfulle år. I 1946 ble Statens plantevern opprettet og tolv år senere, i 1958, flyttet instituttet inn i det nybygde Fellesbygget på Ås. Dette har senere gått under navnet Plantevernbygningen og H7.

I fjor sommer ble NIBIO opprettet da Bioforsk, Norsk institutt for skog og landskap og Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning ble slått sammen. Instituttet er frittstående og har fokus på forskning og har i alt har 700 ansatte over hele landet. Av disse holder 400 til på Ås.

Les også: Slår sammen tre institutter til ett på Campus Ås

Les også: Kongen er invitert til jubileum i Ås

Like aktuell

Dagen startet med et seminar der temaet var «Plantehelseforskningen fra fortid til bio- økonomi». Deretter var det korte foredrag om ulike temaer, blant annet om poteten før og nå. Her var det Borghild Glorvigen fra Norsk Landbruksrådgivning som fortalte om de enorme utviklingen der poteten har gått fra å ha en livredderstatus, til å bli kastet ut fra «5 om dagen».

– Så langt har det vært en bra dag der fagområdene har vært i fokus, sier divisjonsdirektør Arne Hermansen til ØB.

– Hvordan ser dere på fremtiden for planteforskningen?

– Den er mer aktuell enn noen gang. Utfordringene er større i dag fordi vi skal produsere mat nok til alle. Så reiser folk mye og vi importerer mye. Da må vi takle det som kommer og det kan være mye, sier han.

Ordføreren hilste

Sammen med konstituert administrerende direktør Nils Vagstad mottok Hermansen hilsener fra samarbeidspartnere og fra ordfører Ola Nordal i Ås. Han syntes det hadde vært både morsomt og lærerikt å få være til stede.

– Dere har spilt en viktig rolle i kommunen og har tilført kommunen mange ressurser, sa han.

Ellers var det hilsener fra Landbruks- og matdepartementet, NMBU, Norsk Forskningsråd, Norges Bondelag, Norsk Landbruksrådgivning, Norsk Plantevernforening, Bama, Sagaplant og Felleskjøpet Agri.

Fra Akershus Bondelag hilste Svein Bjerke fra Ås.

Nestleder Bjørn Gimming i Norges Bondelag er ikke i tvil om at plantehelseforskning er nødvendig.

– Uten den kompetansen og kunnskapen de bygger her, hadde vi ikke hatt sjanse til å produsere så mye her i nord. Takket være den forskningen de gjør, kan vi vise til god kvalitet og lite bruk av plantevernmidler, sier han.

Artikkeltags