ÅS: – Vi har sett på Vitenshow med mye eksploderende greier, det var skikkelig kult, forteller Ruben Wilhelmsen (14).

Sammen med Theodor Fafalios (14) og Conrad Georgsen (13) fra klasse 9B på Nordbytun ungdomsskole holder han på med eksperimenter i loftsetasjen på Vitenparken.

 – Akkurat nå har vi laget epleslush. Etterpå skal vi gjøre flere forsøk som har med smak og sansene å gjøre, sier Conrad Georgsen.

– Dette er mye bedre enn en vanlig skoledag. Jeg synes det er veldig spennende, sier Theodor Fafalios.  

 600 unge forskere

UngForsk er nytt samarbeidsprosjekt mellom skoler på det sentrale Østlandet, Høgskolen i Oslo og Akershus, Vitenparken og NMBU på Ås. Tilbudet er satt opp i forbindelse med Forskningsdagene. Johan Berlin ved NMBU forteller at det har vært stor interesse fra skolene.

– De 600 Ungforsk-plassene på NMBU ble booket i løpet av et par timer da påmeldingen startet. De fleste elevene kommer fra skolene i Ås, Nordby, Vestby, Frogn og Nesodden, men også skoler i Oslo og Romerike er påmeldt, sier han.

Mange eksperimenter

Elevene skal gjennom en rekke poster i løpet av dagen. I tillegg til å få forsøk demonstrert skal de selv utføre forskjellige eksperimenter.

– Besøket på NMBU starter med et kjemi-show i Vitenparken. Deretter går klassene til en aktivitet hvor elevene får prøve seg som forskere i praksis. De kan lære å programmere roboter som skal forske på drivhus-planter, de kan teste smakssansene sine eller prøve å finne ut hva som driver oppvarmingen av jorden gjennom praktiske øvelser. Totalt er det fem ulike aktiviteter klassene kan velge mellom, sier Berlin.