Gå til sidens hovedinnhold

I natt bør du se opp – hvis det er klarvær

Artikkelen er over 3 år gammel

Natt til 14 desember vil den årvisse meteorsvermen Geminidene igjen dukke opp på himmelen. Ifølge himmelkalenderen.com kan den i år nytes uten forstyrrende månelys.

I en pressemelding skriver Norsk Romsenter at Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle de årvisse svermene. Men man må være heldig både med vær og månefase.

Den maksimale timeraten ligger under ideelle forhold på rundt 120, men det er mer realistisk at man skal kunne obseverer rundt 60 meteorer i timen. I tillegg varer maksimumsaktiviteten bortimot en hel dag.

International Meteor Organization anslår at årets maksimum vil være torsdag 14. desember klokken 07.30, men allerede sent på kvelden den 13. desember kan man begynne å titte opp. Sannsynligheten for å se stjerneskudd ventes imidlertid å være betydelig større utpå natta og frem mot morgengry torsdag.

Ifølge Norsk Romsenter som viser til himmelkalenderen.com, er ikke opphavet til Geminidene en komet, slik som med andre meteorsvermer, men et merkelig, steinaktig objekt på rundt 5 km i diameter. Det er klassifisert som en asteroide og har fått navnet 3200 Phaethon.

Selv om man ikke er sikre på forhistorien til denne, er det mange som ser på den som en "utdødd" komet som har mistet is og frosne gasser etter for mange nære og hete passeringer rundt sola.

Selv om Geminidene dukket opp for første gang i 1862, oppdaget man ikke Phaethon før i 1983.

Svermene kan sees fra hele landet og observeres med det blotte øye. Har du planer om å tilbringe natten utendørs, har imidlertid Meteorologisk institutt nedslående værutsikter: I mesteparten av Norge blir himmelen dekket av skyer i natt. Størst sjanse for å se meteorer blir i Nordland. Ser du en lysestripe på himmelen i natt, har du trolig sett en millimeter stor del av en asteroide brenne opp i atmosfæren.

Her kan du følge med på informasjon om meteorobservasjoner

Kommentarer til denne saken