Slik skremmes tyvene bort

Odd Kostveit, politiinspektør i Sandefjord henger opp et skilt som viser at innboet i boligene i Hasleåsen er sikret med syntetisk DNA.

Odd Kostveit, politiinspektør i Sandefjord henger opp et skilt som viser at innboet i boligene i Hasleåsen er sikret med syntetisk DNA. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

40 prosent nedgang i grove boliginnbrudd.

DEL

Politiet i Sandefjord delte ut kunstig DNA-sett for å innbruddssikre husene i Hasleåsen i Sandefjord. Ett år senere er resultatet klart:

Antall innbrudd i området har blitt redusert med 40 prosent.

– Vi er svært fornøyd med resultatene så langt, sier Brian Jacobsen politistasjonssjef i Sandefjord.

Politistasjonssjefen var den første i Norge som tok i bruk syntetisk DNA-merking i sitt politiarbeid. Siden har politiet i Bergen også gått i gang med en pilot-test i et villastrøk.

Fremtidens politi

– Nærpolitireformens intensjon er at politiet skal jobbe mer forebyggende og ta i bruk nye metoder. Vi i Sandefjord opplever at dette er et godt eksempel på hvordan politiet skal jobbe i framtiden, uttaler Jacobsen.

Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet.

Kunstig DNA er en væske som smøres på dine verdisaker. Væsken har en unik kode som registreres på nett. Væsken blir også blå når for eksempel politiet lyser på den med UV-lys.

Stjålet utstyr kan dermed lettere returneres til eier når politiet har tilgang til koden du registrerer på nett. Da kan tyvgods også knyttes til spesifikke tyverier.

Pionerer innen forebygging

Høsten 2015 gikk politiet og Tryg Forsikring sammen om å sikre nærmere 200 boliger i Hasleåsen med syntetisk DNA. Det var første gang politiet og forsikringsselskapet satset på syntetisk DNA-merking, som den gang var helt nytt i Norge.

Ett år etter at prosjektet ble satt i gang, viser statistikken en reduksjon i antall tyverier og innbrudd med 40 prosent.

– Det er litt tidlig å si om det er merkingen som alene står for nedgangen, men det er i alle fall en liten økning i andre sammenlignbare boligområder som ikke har tatt i bruk syntetisk DNA, sier politistasjonssjef Brian Jacobsen.

Grove tyverier

Hasleåsen har vært utsatt for flere grove innbrudd og tyverier, og ble valgt ut til et pilotprosjekt der alle husstandene fikk utlevert utstyr til å merke verdigjenstander. Det ble også satt opp skilter i området og på husene.

– Metoden er brukt med stort hell i andre land, og støttes av politet. Det er veldig gledelig at piloten har gitt gode resultater, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring i Norge.

Mange husstander i Sandefjord blir med videre. Pilotperioden skal nå utvides, og flere skal få utdelt merkesett.

– Det blir spennende å følge utviklingen videre. Vi her stor tro på den forebyggende effekten denne metoden har. Siden den også er godt kjent utenfor Norge, håper vi at den kan være til hjelp mot utenlandske bander som reiser rundt i landet fra tid til annen, sier Brian Jacobsen. (ANB)

Syntetisk DNA

  • Syntetisk DNA er en usynlig væske med en unik koding for merking av gjenstander.
  • Merkingen gjør det vanskelig for tyver å omsette dine gjenstander, og lett for politiet å finne tilbake til deg som eier.
  • Klistremerker til å sette på vinduer, dører og gjenstander advarer tyven og reduserer sjansen for at vedkommende bryter seg inn i ditt hjem.
  • DNA-merking kan brukes på alle typer gjenstander, innendørs og utendørs. Det anbefales spesielt å merke gjenstander som er spesielt utsatt for tyveri, blant annet dyre sykler. (ANB)

Artikkeltags