Gå til sidens hovedinnhold

Hektiske dager på sjøen

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLOFJORDEN: Tor Kristian Jensen, båtfører på Redningsskøyta Elias som har base i Moss, merker godt at båtfolket har inntatt fjorden for alvor.

Motorstopp

Båten kjører fra det ene oppdraget til det neste:

– Jo, det er mye å gjøre, spesielt i helgene. Det er mye slep og buksering av båter med motorproblemer, som vi må hjelpe til kai. I dag har vi kjørt en reparatør til Mølen for å assistere en snekke med problemer med kjølinga. Det er stort sett snakk om motorproblemer, og heldigvis er det sjelden dramatikk. Det løser seg som regel veldig bra.

Men vinden kan skape ekstra utfordringer.

– Tidligere i dag måtte vi hjelpe en båt med fire personer om bord, som drev i mye vind mellom Tofte og Tofteholmen. Men det var fortsatt langt inn til land. Vi hentet den og slepte den til Son, forteller han.

Naturlig nok opplever han at folk som får hjelp er veldig takknemmelige for assistansen.

Rent filter

Selv om det er hektisk, er det ikke unormalt mye å gjøre.

– Det er som det pleier å være. Det er mange folk på sjøen, og vind og ferietid betyr mange oppdrag.

Han minner om at det er et ganske enkelt grep som skal til for å bidra til at langt færre behøver "å stå fast" på sjøen: å sørge for at filtrene er rene til sesongstart.

– Det er en gjenganger. Det er mye dritt i dieseltankene og når de fylles opp og det blir mye krenging i dårlig vær, får man motorstopp. Hvis folk hadde vært flinkere til å bytte filter, hadde det løst mye, sier han.

Lørdag morgen skriver Redningsselskapet på Twitter at det er meldt mye vind det neste døgnet:

– Finn en trygg havn, sjekk fortøyninger og vent til vinden løyer før du legger ut på tur, er oppfordringen.

Kommentarer til denne saken