Gå til sidens hovedinnhold

Dagen før Black Friday er den store dagen - gjett om det er damene eller mannfolka som bulker mest

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange drar kortet varmt på fredag i Follo, men først og fremst går det en kule varmt i trafikken, for dagen før Black Friday viser seg nemlig å være den store bulkedagen.

FOLLO: Ja, visst er det plenty med gode tilbud på fredag, men det hjelper ikke om du har blakket deg bak rattet i tiden før. Nå viser nye tall at dagen før svart-fredagen er blant de verste ulykkesdagene i trafikken.

I flere år på rad har Black Friday vært blant de verste ulykkesdagene i trafikken. Stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre har medført økt risiko for trafikkulykker. Nå viser ulykkesstatistikken fra Finans Norge for 2017 at Black Friday ikke lenger er blant de verste dagene, men det er derimot dagen før.

– Torsdag før Black Friday var det over 2000 trafikkulykker, noe som gjør den til den verste ulykkesdagen på norske veier i fjor. Erstatningene om opp i vel 47 millioner kroner, og det verste tidspunktet var mellom klokken 12 til 13 da det var flere trafikkulykker hvert eneste minutt. Over 400 bilister kjørte av veien og flere hundre biler kolliderte med parkerte kjøretøy denne torsdagen i fjor, sier Torbjørn Brandeggen,  ommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Topp tre dager trafikkulykker 2017:

  • 23. november – 2.032 trafikkulykker
  • 18. desember – 1.994 trafikkulykker
  • 22. desember – 1.993 trafikkulykker

Les også

Kolbotn Klær har fått nok - vil ikke ha noe med Black Friday å gjøre

 

28 prosent økning - Mann 42 er versting

Noe av årsaken til at dagen før Black Friday troner øverst på ulykkestoppen i fjor skyldes trolig at det var snøkaos og holkeføre flere steder i Sør-Norge. Antall trafikkulykker på selve Black Friday endte på 1.739, noe som er 12. plass på ulykkestoppen for 2017. Likevel er dette en økning på 28 prosent i forhold til året før, og langt over snittet for andre fredager.

– Black Friday har på kort tid blitt en ulykkesfredag, og vi ser av skademeldinger at mange uhell og ulykker trolig skyldes stress. Folk har dårlig tid og skal gjerne rekke flere butikker i løpet av kort tid. De kjører regelrett i skytteltrafikk for å få med seg flest mulig av salgstilbudene denne dagen. Dette bør en ha i bakhodet nå fredag og heller forsøke å ta det med ro bak rattet, sier han.

Saken fortsetter under bildet


Erstatningsbeløpet for Black Friday i fjor kom på over 30 millioner kroner. Det var flest ulykker mellom kl. 12 til 13, etterfulgt av rushtidene 08-09 og 16-17. Den verste «bulketimen», påkjørsler på parkerte kjøretøy i lav hastighet, var mellom kl. 14 til 15.

– Ikke overraskende er det flest menn som er sjåfører i trafikkulykkene Black Friday. I fjor var det så og si dobbelt så mange mannlige sjåfører som kolliderte jamfør med kvinnelige. Menn i alderen 35 til 50 år krasjet mest, etterfulgt av menn 50 til 64 år og menn over 65 år. Deretter følger kvinner i alderen 35 til 50 år, sier Brandeggen.

Fylkesmessig var det flest trafikkulykker Black Friday i fjor i Oslo, foran Hordaland og Akershus

Les også

Kjøpesentrene forventer storinnrykk på Black Friday

 

Ber folk la bilen stå

TIl slutt er det jo kjekt med noen gode råd på veien, og det beste rådet, er ifølge forsikringsselskapet å la bilen stå torsdag og på handledagen.

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange ulykker og bulkeskader oppstår idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Ved ulykke; Sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Kommentarer til denne saken