Styr unna blåskjell i deler av Oslofjorden

KAN VÆRE FARLIG: Mattilsynet advarer nå mot å spise blåskjell i Østfold frem til de foretar en ny måling førstkommende fredag.

KAN VÆRE FARLIG: Mattilsynet advarer nå mot å spise blåskjell i Østfold frem til de foretar en ny måling førstkommende fredag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at flere østfoldninger, helt fra Fredrikstad og opp til Son, ble matforgiftet forrige uke, har blåskjellvarselet vært rødt i deler av Oslofjorden.

DEL

I forrige uke meldte flere medier, blant annet Østlandets blad, at flere var blitt matforgiftet etter å ha spist blåskjell fra Trøndelag ved to restauranter i Son. Det samme ble rapportert om i Fredrikstad.

Ikke spis blåskjell i Østfold- og Follo-området var den klare meldingen fra Mattilsynet, og dette varselet gjelder fram til fredag 14. juli, da en ny måling skal foretas. Varselet gjelder for Østfold og Follo (Fredrikstad), med målested Engelsviken.

Varselet som gjelder for Oslo, Asker og Bærum, med målested Vollen i Asker, er imidlertid grønt, hvilket innebærer at man kan spise skjell.  Det samme gjelder for målingene som er gjort i Utgårdskilen (Hvaler).

Her finner du blåskjellvarselet på matportalen.no.

Etter forrige måling ble den ikke uvanlige algegiften DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) påvist i blåskjellene som hentes opp i Østfold-området. Også blåskjell fra Sunnfjord og Sogn, Nordmøre og Romsdal, Trondheim og omland, Innherred og Fosen, Inderøy, Helgeland og Midtre Hålogaland var uspiselige forrige uke.

DSP kan forårsake diaré og kraftige magesmerter.

Artikkeltags