Advarer mot julestjerner i papir

Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. foto: frende Forsikring

Ser du hva dette var? Svidd julestjerne. foto: frende Forsikring

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er ikke mye igjen av julestjerna som tok fyr.

DEL

Brannen som startet i papirstjernen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Denne gangen varslet brannalarmen, og familien reddet seg ut.

Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

– Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier han. Likevel er svært mange juledekorasjoner i butikkene fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale.

Se etter svimerker

– Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det stjernelampen er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, er klare råd fra Brannvernforeningen.

– De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år, sier Skjerping. Han anbefaler LED-pærer til julepynten. Disse blir ikke varme. Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak.

– Ikke la brennbart materiale komme i kontakt med stå for nær levende lys, er Skjerpings klare råd.

Mange finner frem julelysene til advent, og desember er brannmåneden fremfor noen.

Sjekk før du legger deg

– Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Skjerping i Frende. I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

– Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, er rådet fra branneksperten. Og sjekk for all del at røykvarsleren virker, sier Skjerping.

Artikkeltags