Vil utvide ordningen for søndagsåpne butikker

NYE REGLER: Et utvalg satt ned av Stortinget ønsker flere endringer i dagens regler for søndagsåpne butikker.

NYE REGLER: Et utvalg satt ned av Stortinget ønsker flere endringer i dagens regler for søndagsåpne butikker. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I fjor ble det bestemt at det skulle settes ned et utvalg som skulle utrede spørsmål om søndagsåpne butikker. Denne høsten er arbeidet gjort og torsdag ble innstillingen overrakt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Der kommer det frem at utvalget, som ledes av Erling Lae, ønsker flere endringer av dagens løsning.Utvalget har samlet seg om en løsning med tre hovedelementer:

* Begrensningen på 100 kvadratmeter for kiosker og dagligvarebutikker bør økes til 150 kvadratmeter, samt at butikker som selger husflid og suvenirer også bør inkluderes

* Andre butikker på 150 kvadratmeter eller mindre får lov til å holde åpent på vanlige søndager mellom klokka 13:00-19:00, i tillegg til enkelte helligdager. Dagligvarebutikken skal derimot ha samme åpningstider som i dag

* Unntaket for typiske turiststeder føres videre med departementet som forvalger, men også slike steder må holde stengt på enkelte helligdager

– Jeg ser frem til å legge frem et nytt forslag for Stortinget, som ikke bare blir en debatt om for eller mot, men om et regelverk som skal fungere i praksis, sier Helleland til NRK.

Et mindretall, Virke, NHO og LO/Handel og Kontor, viser til at dagens søndagsregulering har svakheter, men mener at den foreslåtte modellen ikke innebærer noen forbedring eller forenkling.

– Vi mener at flertallets modell vil føre til langt flere søndagsåpne butikker enn i dag og dermed at langt flere arbeidstakere enn i dag må på jobb på søndager. Vi viser også til at søndagsåpne butikker vil øke kostnadene ved å drive handel i Norge, og konkluderer med at dagens regulering av søndagen bør videreføres, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel i en pressemelding.

Artikkeltags