Kvinne frikjent for bildrap etter Charlotte Bøhler Wilhelmsens dødsfall

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

OSLO/SKI: Kvinnen (52) fra Romerike som var tiltalt for uaktsomt bildrap etter å ha kjørt på Ski-kvinnen Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) på et fortau i Oslo i 2014, er frikjent i Oslo tingrett, melder Aftenposten.

Den 26 år gamle småbarnsmoren ble truffet av en bil som kom opp på fortauet da hun var på vei til jobb. Hun ble fraktet rett til Oslo universitetssykehus Ullevål, men døde av skadene. Datteren, som satt i barnevognen, kom fra det hele tilsynelatende uskadd.

Påtalemyndigheten spekulerte i om kvinnen i 50-årene sovnet bak rattet. Det tok halvannet år etter ulykken før det ble tatt ut tiltale. Noe av grunnen til at det har tatt så lang tid, skal være at tre sakkyndige, blant annet en søvnekspert, har sett på flere sider av saken.

Har ingen tillit til retten

I tiltalen mot 52-åringen gikk det fram at påtalemyndigheten mente sjåføren var trøtt og ikke burde ha kjørt bil. Dette ble imidlertid tilbakevist av et sakkyndig vitne som sa man ikke kunne utelukke en kortvarig besvimelse.

Bistandsadvokaten til Charlotte Bøhler Wilhelmsen, Christian Lundin, sier til ØB at familien er skuffet.

– De etterlatte har liten tillit til rettens behandling av saken.

I en mail til ØB utdyper bistandsadvokaten hvorfor familien ikke har tillit til rettens behandling:

"Etter at de tre rettsoppnevnte sakkyndige var dimmitert, satt rettens formann og googlet medisinske spørsmål under partens prosedyrer, og han meddelte i åpen rett om sine funn. De etterlatte opplevde dette som meget oppsiktsvekkende og useriøst. Jeg fikk som oppnevnt bistandsadvokat heller ikke lov til å fremføre deres syn på saken for så vidt gjaldt erstatningsspørsmålet. I stedet for å la meg bruke de 5-10 minutter jeg hadde varslet at jeg skulle bruke, brukte rettens formann 20 minutter på å protokollere hvorfor jeg ikke skulle få lov til å argumentere for de etterlattes syn. Slik de etterlatte ser det var dette fullstendig unødvendig, og med henvisning til at det kjæreste de har ble meid ned og drept da hun gikk på fortauet hadde de forventet en mer seriøs og respektfull behandling av saken.

Retten gjentar flere steder i dommen at saken burde vært bedre opplyst, men det er retten som etter loven som har ansvaret for at saken blir fullstendig opplyst.  

Det forventes at påtalemyndigheten anker dommen, og hvis ikke det skjer ligger det an til at de etterlatte vil gjøre det. Hvis dommen blir stående er det – slik de etterlatte ser det - bare å skylde på et illebefinnende hvis det skjer en ulykke.

I denne saken har tiltalte gjennomgått en rekke medisinske undersøkelser, og det er ingen medisinske holdepunkter for at hun har fått et illebefinnende slik hun påstår, og slik retten legger til grunn".

Aktor i saken, politiadvokat Bente Vengstad i Oslo politidistrikt, vil i løpet av uken avgjøre om påtalemyndigheten bør anke dommen.

Sjåføren håper dommen blir stående

– Jeg har snakket med klienten som føler en stor lettelse. Hun håper dommen blir stående slik at hun kan komme seg videre i livet. Dette har vært en stor belastning for alle. Jeg synes dette er en riktig dom, sier sjåførens forsvarer, advokat Marijana Lozić til NTB.

Det har ikke lykkes ØB å få en kommentar fra forsvarer på Lundins uttalelse.

 

Artikkeltags