Kvinne fikk 120 dager for telefonterror

DOM: Den svenske kvinnen dukket ikke opp i rettssaken, måtte politiadvokat Ole Kristian Bjørge og forsvarer advokat Ann Gunn Edvardsen registrere. Dommen falt 20. januar og er ikke rettskraftig.

DOM: Den svenske kvinnen dukket ikke opp i rettssaken, måtte politiadvokat Ole Kristian Bjørge og forsvarer advokat Ann Gunn Edvardsen registrere. Dommen falt 20. januar og er ikke rettskraftig.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den svenske kvinnen hadde ett ønske: At nordmannen skulle bli far til hennes barn.

DEL

SKI: Det ble begynnelsen på fire års telefonterror. Til tross for at kvinnen var ilagt besøksforbud, fikk en Follo-mann, hans samboer og hennes venninne sms-er, telefoner, brev og e-post fra henne.

Foreløpig punktum ble satt i Follo tingrett 20. januar, der kvinnen var tiltalt for å ha brutt besøksforbudene hun var ilagt flere hundre ganger.
Hun var også tiltalt for å ha lagt ut manipulerte, seksualiserte bilder av barna til hans samboer og hennes venninne.

Det var også utferdiget en tilleggs-tiltale om at plagsom opptreden og hensynsløs atferd, ved at hun sendte et brev til venninnens arbeidsgiver med påstander om kompromitterende personopplysninger.

Kvinnen møtte ikke i Follo tingrett da hovedforhandlingene startet, men hennes forsvarer Ann Gunn Edvardsen hadde ingen innvendinger mot at saken ble fremmet.

Ble truende

Mannen hadde møtt den svenske kvinnen på en konferanse i 2010. I etterkant fortalte kvinnen til ham at hun ville bli med barn. Da hun ikke ble gravid, endret hennes oppførsel seg overfor ham. Hun ble truende, oppsøkte ham uten at han ønsket det, og skal ha lagt seg til å sove i bilen utenfor boligen da hun ble avvist. En gang, etter det første besøksforbudet hun fikk, satte hun seg i bilen hans og nektet å gå ut, slik at han måtte dra henne ut av bilen.

Selv etter at hun var ilagt besøksforbud fikk han tekstmeldinger, e-post og telefonoppringninger fra henne. Det lå skremmende og sjikanerende meldinger på telefonsvareren hans, og hun skal ha sendt nakenbilder av ham til flere i hans omgangskrets.

Han hadde nå fått en samboer, og også hun fikk tilsendt nakenbilder av kvinnen sammen med sin mann. Samboeren har aldri møtt den svenske kvinnen, det har heller ikke samboerens venninne, som også ble trukket inn i saken. Begge fikk så mange henvendelser fra den svenske kvinnen at hun også ble ilagt besøksforbud for både samboer og venninne.

Den svenske kvinnen har selv aldri møtt i rettsmøtene der hun ble ilagt besøksforbud, men hun har i en politiforklaring i januar 2014 for svensk politi nektet straffskyld. Hun har forklart at hun kontaktet mannen fordi hun mente han skyldte henne penger.

Nektet straffskyld

I Follo tingrett forklarte nordmannen hvordan de stadige brudd på besøksforbudene påvirket hans liv. Han ble redd for at hun skulle oppsøke ham eller andre i hans omgangskrets. Samboeren kunne få opptil 30 tekstmeldinger på en dag, til alle døgnets tider. 

I august 2013 fikk samboeren tilsendt et bilde av sin datter, der et nakenbilde av mannen var klippet inn.
I juli 2014 publiserte den svenske kvinnen et bilde fra venninnes facebookprofil, der bildet av hennes syv år gamle datter var manipulert slik at det skulle se ut som syvåringen hadde en erigert penis i munnen.

Seksualiserte barn

I august 2013 fikk samboeren tilsendt et bilde av sin datter, der et nakenbilde av mannen var klippet inn. Bildet av datteren var hentet fra  hennes Facebook-profil. Så i juli 2014 publiserte den svenske kvinnen et bilde fra venninnes facebookprofil. Hun hadde lastet ned bildet av venninnens syv år gamle datter og manipulert det slik at det skulle se ut som syvåringen hadde en erigert penis i munnen.

Facebook fjernet bildet relativt raskt, men det ble vanskeligere å få bildet fjernet fra Google+. Den svenske kvinnen har erkjent at hun har benyttet bildet uten tillatelse og redigert det. 

Brev til arbeidsgiver

I mai i fjor fikk også arbeidsgiveren til samboerens venninne et brev med personlige opplysninger og en rekke påstander om hennes integritet og moral. I retten forklarte venninnen at brevet kunne vært fatalt for hennes karriere, og hun føler også at forholdet til sin arbeidsgiver har blitt dårligere etter at han mottok brevet.

Follo tingrett mener tiltaltes kontakt med de fornærmede har vært meget omfattende, til tross for at hun er ilagt fem besøksforbud mot tre fornærmede. Innholdet i meldingene, telefonoppringningene og e-postene er av de fornærmede oppfattet som skremmende, truende og sjikanerende. Retten tror at den svenske kvinnen totalt har involvert 30-40 mennesker i denne saken. Meldingene vært tidvis vært sjikanerende, truende og hatt et krenkende seksualisert innhold.

Tiltalte er også dømt for overtredelse av besøksforbud i Sverige. Her er hun ilagt 18 besøksforbud, overfor fire navngitte personer.

Retten går derfor lengre enn aktor politiadvokat Ole Kristian Bjørges forslag til straff og dømmer kvinnen til 120 dagers fengsel, 30 dager mer enn aktor. Tiltalte får 45 dager av straffen betinget, og må altså sone 75 dager i fengsel. Videre får kvinnen et såkalt kontaktforbud i fem år. Det kan idømmes den som «har begått en straffbar handling». Altså forbud mot enhver kontakt, både fysisk og via telefon, nett og internett.

Kvinnens mobiltelefon og PC blir inndratt, og hun må betale oppreisning til samboerens venninne med 10 000 kroner. Endelig må den svenske kvinnen betale saksomkostninger med 5000 kroner.

Dommen er avsagt den 20. januar og dermed ikke rettskraftig.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB her
 

Artikkeltags